Awokado nadziewane tuńczykiem

Awokado nadziewane tuńczykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wyśmienita i szybka przystawka.

Składniki, których potrzebujesz

4 szt. awokado
1 szt. cytryna
do dekoracji świeże zioła
farsz tabasco
mielony biały pieprz
4 - 5 łyżek majonez jogurtowy
1 - 2 puszki tuńczyk w własnym sosie
sól

Sposób przygotowania

Umyte awokado przekrawamy wzdłuż, następnie po wyjęciu pestek częściowo wydrążamy miąższ, który następnie kroimy na małe kawałki. Te kawałki i połówki wydrążonych awokado spryskujemy sokiem z cytryny.

Tuńczyka wyjmujemy z zalewy, również kroimy na małe kawałki i mieszamy z pokrojonym awokado oraz majonezem. Następnie według smaku dodajemy sos sojowy lub tabasco. Solimy, pieprzymy, również według smaku.

Tą wymieszaną masą wypełniamy połówki awokado i na talerzu dekorujemy świeżymi ziołami. Serwujemy od razu, najlepiej schłodzone.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Awokado nadziewane tuńczykiem

Awokado nadziewane tuńczykiem to świeże i zdrowe danie, które łączy pyszny smak awokado z pożywnym tuńczykiem. To danie jest idealne jako szybka przekąska lub lekki obiad, który doda energii i składników odżywczych. Przygotowanie jest proste – wystarczy przekroić awokado, wyjąć pestkę i napełnić połówki mieszanką tuńczyka, majonezu i przypraw. Możemy dodać także warzywa, takie jak papryka czy cebula, dla jeszcze wyraźniejszego smaku. To danie jest doskonałym wyborem dla miłośników zdrowego odżywiania i oferuje zrównoważoną kombinację białka, błonnika i zdrowych tłuszczów.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Przystawka, Mięso rybne, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Awokado nadziewane tuńczykiem.

Dodaj komentarz