Pyszne francuskie naleśniki
Naleśniki, naleśniki słodka przyjemność. Lubią je dzieci i dorośli.
Składniki, których potrzebujesz
2-4 szt jajko
sól
1 l mleko półtłuste
400 g mąka - pszenna
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
wg uznania
do dekoracji owoce (kiwi, truskawka, gruszka, winogrona)
topping karmelowy, owocowy
bita śmietana
farsz np. (twarożek, lody waniliowe, dżem)
do posypania np. kakao, czekolada
Sposób przygotowania
Możemy je napełniać różnymi nadzieniami, np. twarogowym, waniliowym lodami, dżemem itp. Posypać kakao, czekoladą. Udekorować bitą śmietaną lub owocami: np.: kiwi, truskawka, malina.
Weźmiemy wyższą miskę i wlejemy mleko. Dodamy proszek do pieczenia, sól, wbijemy jajka i wymieszamy. Teraz będziemy dosypywać mąkę i mieszać. Dobrze jest użyć trzepaczki, ciasto będzie gładkie bez grudek.
Włączamy kuchenkę i natłuszczamy patelnię olejem.
Nabieramy i wlewamy ciasto na patelnię. Nakładamy tylko cienką warstwę, aby naleśnik był cienki i puszysty. Odwracamy. Jeśli poświęcimy na to trochę czasu, rezultat miło nas zaskoczy.
Gotowe naleśniki wystarczy już tylko nadziać i udekorować. Tam już kieruj się swoją wyobraźnią i smakami.
Smacznego, słodkiego smaku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pyszne francuskie naleśniki
Pyszne francuskie naleśniki to delikatne, cienkie i lekkie placki, które pochodzą z tradycyjnej francuskiej kuchni. Przygotowuje się je z mąki pszennej, jajek, mleka i szczypty soli, co tworzy gładkie i delikatne ciasto. Te naleśniki można podawać na słodko i na słono. Do ulubionych słodkich wersji należą naleśniki z cukrem cytrynowym, Nutellą lub owocami. W wersjach słonych często nadziewane są szynką, serem lub szpinakiem. Pyszne francuskie naleśniki zachwycają delikatnym smakiem, a ich różnorodność zadowoli każdego smakosza. Oryginalny sposób na delektowanie się wyjątkowym urokiem francuskiej kuchni.