Smażony ser bez smażenia

Smażony ser bez smażenia
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Przygotujemy cztery filiżanki, które dokładnie natłuścimy olejem lub smalcem i oblecimy w bułkę tartą. Ser zetrzemy, a szynkę pokroimy w małe kostki. Na…

Składniki, których potrzebujesz

200 g sera (Eidamskie Bloki)
150 g szynki
4 jajka
w razie potrzeby olej lub smalec
w razie potrzeby bułka tarta

Sposób przygotowania

Przygotujemy cztery kubki, które dokładnie wysmarujemy olejem lub smalcem i posypiemy bułką tartą.

Ser zetrzemy, a szynkę pokroimy w małe kosteczki. Do każdego kubka damy trochę sera (około 1-2 cm) i dodamy kawałek szynki.

Do każdego kubka włożymy na szynkę jedno jajko (możemy także jajko ubijać z solą i przyprawami i wlać na szynkę) i ponownie przykryjemy szynką, a na koniec posypujemy serem.

Te przygotowane kubki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z wyższymi brzegami i napełniamy gorącą wodą do brzegu kubków.

Włóż naczynie z kubkami do nagrzanego piekarnika i piecz w najwyższej temperaturze przez około 20-30 minut.

Jeszcze gorące wyjmujemy i serwujemy z ziemniakami lub frytkami uzupełnionymi ketchupem lub sosem tatarskim. Możemy spróbować różnych sprawdzonych ulepszeń: - zamiast szynki można użyć debreczyńskiej kiełbasy lub słoniny orawskiej - do mieszanki serowej można dodać część wędzonego sera lub Nivy dla wyrazistszego smaku - na jajko, pod kolejną warstwą szynki, możemy dodać 2-3 kawałki pokrojonych pieczarek z puszki - czasami wystarczy użyć 3 jajek na 4 kubki - zależy też od rodzaju sera (dobrze jest spróbować) - tę mieszankę można również przygotować w silikonowej formie na muffiny.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Smażony ser bez smażenia

Smażony ser bez smażenia to popularna alternatywa dla klasycznego smażonego sera, która charakteryzuje się zdrowszym podejściem do przygotowania. To danie zazwyczaj przygotowuje się z plasterków roślinnego sera, które piecze się w piekarniku lub na patelni bez użycia oleju. Do przygotowania często używa się bułki tarta i różnych ziół, które nadają daniu wyśmienity smak. Smażony ser bez smażenia to doskonały wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się ulubionym jedzeniem bez zbędnych kalorii i tłuszczu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (49 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki
Tag: obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, słowacki, piec, posiłki bezmięsne, sery, smażony ser

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Smażony ser bez smażenia.

Dodaj komentarz