Szybki gulasz wołowy
Przednią wołowinę kroimy w kostkę. W szybkowarze (jeśli nie będzie robione w szybkowarze, to należy liczyć się z dłuższym czasem zmiękczania mięsa) rozpuszczamy smalec i na nim podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, posypujemy czerwoną papryką i smażymy przez minutę w ten sposób.
Składniki, których potrzebujesz
1 łyżeczka majeranek
1/2 łyżeczki zmielony kminek
4 łyżki słonik
4 łyżeczki mielona papryka słodka
1 kostka bulion
3 szt. cebula
1/2 łyżeczki mielona papryka ostra
4 - 5 ząbków czosnek
750 g wołowina frontowa
do smaku mielony czarny pieprz
sól
w razie potrzeby woda
ciemny gotowy zasmażka
Sposób przygotowania
Dodamy mięso i smażymy, aż będzie wszędzie zrumienione. Gdy zacznie puszczać sok, solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem.
Po chwili zalewamy wodą i mieszamy. Następnie dusimy.
Obok rozpuszczamy kostkę rosołową w wrzącej wodzie. Przez pół godziny gotowania dodajemy ją do gulaszu. Następnie gotujemy odkryte. Stopniowo, w razie potrzeby, dodajemy zasmażkę. Około 30 minut przed końcem dodajemy majeranek i przeciśnięty czosnek. Gdyby dodać go wcześniej, częściowo straciłby swój smak i aromat.
Gulasz podajemy z knedlikami lub gotowanymi ziemniakami. Dekorujemy cebulą pokrojoną w krążki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybki gulasz wołowy
Szybki gulasz wołowy to ulubione czeskie danie, które łączy smak tradycyjnej kuchni z efektywnym przygotowaniem. To danie składa się zazwyczaj z wysokiej jakości wołowiny, cebuli i przypraw, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż godzinę. Wspaniały aromat i gęsty sos sprawiają, że gulasz jest doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub kolację. Najczęściej podaje się go z kluskami lub chlebem, co podkreśla jego pyszność i sytość. Szybki gulasz wołowy jest idealny dla tych, którzy chcą delektować się domowym posiłkiem bez długiego gotowania.