Szybki gulasz wołowy

Szybki gulasz wołowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przednią wołowinę kroimy w kostkę. W szybkowarze (jeśli nie będzie robione w szybkowarze, to należy liczyć się z dłuższym czasem zmiękczania mięsa) rozpuszczamy smalec i na nim podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, posypujemy czerwoną papryką i smażymy przez minutę w ten sposób.

Składniki, których potrzebujesz

1 łyżeczka majeranek
1/2 łyżeczki zmielony kminek
4 łyżki słonik
4 łyżeczki mielona papryka słodka
1 kostka bulion
3 szt. cebula
1/2 łyżeczki mielona papryka ostra
4 - 5 ząbków czosnek
750 g wołowina frontowa
do smaku mielony czarny pieprz
sól
w razie potrzeby woda
ciemny gotowy zasmażka

Sposób przygotowania

Dodamy mięso i smażymy, aż będzie wszędzie zrumienione. Gdy zacznie puszczać sok, solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem.

Po chwili zalewamy wodą i mieszamy. Następnie dusimy.

Obok rozpuszczamy kostkę rosołową w wrzącej wodzie. Przez pół godziny gotowania dodajemy ją do gulaszu. Następnie gotujemy odkryte. Stopniowo, w razie potrzeby, dodajemy zasmażkę. Około 30 minut przed końcem dodajemy majeranek i przeciśnięty czosnek. Gdyby dodać go wcześniej, częściowo straciłby swój smak i aromat.

Gulasz podajemy z knedlikami lub gotowanymi ziemniakami. Dekorujemy cebulą pokrojoną w krążki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybki gulasz wołowy

Szybki gulasz wołowy to ulubione czeskie danie, które łączy smak tradycyjnej kuchni z efektywnym przygotowaniem. To danie składa się zazwyczaj z wysokiej jakości wołowiny, cebuli i przypraw, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż godzinę. Wspaniały aromat i gęsty sos sprawiają, że gulasz jest doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub kolację. Najczęściej podaje się go z kluskami lub chlebem, co podkreśla jego pyszność i sytość. Szybki gulasz wołowy jest idealny dla tych, którzy chcą delektować się domowym posiłkiem bez długiego gotowania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Gulasz, Gulasz, Danie główne, Wołowina, Sosy, Szybki obiad
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Szybki gulasz wołowy.

Dodaj komentarz