Cukiniowe placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
![Cukiniowe placki ziemniaczane pieczone w piekarniku](/i/pl/cukiniowe-placki-ziemniaczane-pieczone-w-piekarniku.jpg)
Obieramy cukinię i wydrążamy z niej środek z pestkami, a następnie ścieramy ją do miski, podobnie jak obrane i umyte ziemniaki. Nadmiar soku z nich wyciskamy i wylewamy. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 500 g cukinia
4 sztuki jajka
6 łyżek mąka pszenna
2 łyżeczki majeranek
0,5 łyżeczki pieprz mielony
500 g ziemniaki
7 ząbków czosnek
do smaku sól
Sposób przygotowania
Wyrobimy ciasto, które według uznania posolimy. Jeśli lubicie placki ziemniaczane z wędzonym, to dodajcie około 250 g drobno pokrojonego wędzonego mięsa. Tę masę następnie wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 °C i pieczemy przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika placki ziemniaczane kroimy i możemy podawać.
Tak przygotowane placki ziemniaczane są wyborne i zdrowe, ponieważ w ogóle nie są nasiąknięte tłuszczem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniowe placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
Z cukinii ziemniaczany pieczony w piekarniku to pyszne i zdrowe danie, które łączy smak ziemniaków z delikatnym aromatem cukinii. Ten przepis to doskonały wybór na wegetariańskie danie, ponieważ zawiera świeże składniki i minimum tłuszczu. Ziemniak łatwo się przygotowuje, wystarczy zetrzeć ziemniaki i cukinię, wymieszać je z przyprawami i jajkiem, a następnie upiec w piekarniku na złoty kolor. Dzięki pieczeniu unika się nadmiaru oleju, a danie jest lżejsze. Podawaj z sosem jogurtowym lub sałatką dla orzeźwiającego i zrównoważonego smaku.