Placka ziemniaczana

Placka ziemniaczana
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 4

Placki ziemniaczane to cud. Z prawie niczego stworzysz super przysmak. Placki ziemniaczane i ich przepisy krążą wśród ludzi, a idealna wersja się wykrystalizowuje. Placki ziemniaczane nie mają jednak zwycięzców, każdy jest dobry na swój sposób. Ten przepis na placki ziemniaczane należy do podstawowych, więc nikogo nim nie urazisz. A możesz go dostosować do swoich upodobań, placki ziemniaczane znoszą wiele. Dużo jednak też dają, i za niewiele. Dlatego w naszej czeskiej kotlinie placki ziemniaczane tak bardzo kochamy. To proste, tanie i szybkie danie. Jedyną rzeczą, której przepis na placki ziemniaczane potrzebuje, jest trochę siły i wytrwałości do obierania ziemniaków.
Krótko mówiąc – na działce latem, w salonie zimą, a także kiedykolwiek w ciągu roku warto zrobić placki ziemniaczane, nasycić się i rozkoszować.

Składniki, których potrzebujesz

1 kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 ząbki utartego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
3 garście suszonego majeranku
słonina lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

Najpierw obierz ziemniaki, osusz je i zetrzyj na tarce. W dużej misce pozwól im ocieknąć lub wyciśnij z nich wodę.

W tej samej misce wymieszaj ziemniaki z jajkiem, mąką, czosnkiem, solą, pieprzem i rozgniecioną majeranką. Wyrób ciasto.

Na patelni na średnim ogniu rozpuść smalec w wystarczającej ilości, placki ziemniaczane powinny w nim częściowo pływać.

Smaż placki ziemniaczane z obu stron. Pierwszego placka zrób na próbę. Placki ziemniaczane świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placka ziemniaczana

Placki ziemniaczane to tradycyjne czeskie danie, które przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków, mąki, jajek, czosnku i majeranku. Ta mieszanka jest solona, pieprzona i smażona na rozgrzanym oleju na złoto, aż powstanie chrupiąca placka. Placki ziemniaczane podawane są jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z różnymi sosami. Ich smak jest wyraźny i czosnkowy, lubiany nie tylko w Czechach, ale także w sąsiednich krajach. W domach przygotowują je wszyscy, od babć po młodych kucharzy, którzy doceniają ich prostotę i doskonały smak.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Placki ziemniaczane, Czeski, Smaki, Smakołyki, Dodatek do dań, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: placki ziemniaczane, Kuchnia czeska, przystawka, Inne kuchnie, przystawka, przekąska, przepis wegetariański, Warzywa

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Placka ziemniaczana.

Dodaj komentarz