Placka ziemniaczana
Placki ziemniaczane to cud. Z prawie niczego stworzysz super przysmak. Placki ziemniaczane i ich przepisy krążą wśród ludzi, a idealna wersja się wykrystalizowuje. Placki ziemniaczane nie mają jednak zwycięzców, każdy jest dobry na swój sposób. Ten przepis na placki ziemniaczane należy do podstawowych, więc nikogo nim nie urazisz. A możesz go dostosować do swoich upodobań, placki ziemniaczane znoszą wiele. Dużo jednak też dają, i za niewiele. Dlatego w naszej czeskiej kotlinie placki ziemniaczane tak bardzo kochamy. To proste, tanie i szybkie danie. Jedyną rzeczą, której przepis na placki ziemniaczane potrzebuje, jest trochę siły i wytrwałości do obierania ziemniaków.
Krótko mówiąc – na działce latem, w salonie zimą, a także kiedykolwiek w ciągu roku warto zrobić placki ziemniaczane, nasycić się i rozkoszować.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 ząbki utartego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
3 garście suszonego majeranku
słonina lub olej do smażenia
Sposób przygotowania
Najpierw obierz ziemniaki, osusz je i zetrzyj na tarce. W dużej misce pozwól im ocieknąć lub wyciśnij z nich wodę.
W tej samej misce wymieszaj ziemniaki z jajkiem, mąką, czosnkiem, solą, pieprzem i rozgniecioną majeranką. Wyrób ciasto.
Na patelni na średnim ogniu rozpuść smalec w wystarczającej ilości, placki ziemniaczane powinny w nim częściowo pływać.
Smaż placki ziemniaczane z obu stron. Pierwszego placka zrób na próbę. Placki ziemniaczane świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placka ziemniaczana
Placki ziemniaczane to tradycyjne czeskie danie, które przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków, mąki, jajek, czosnku i majeranku. Ta mieszanka jest solona, pieprzona i smażona na rozgrzanym oleju na złoto, aż powstanie chrupiąca placka. Placki ziemniaczane podawane są jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z różnymi sosami. Ich smak jest wyraźny i czosnkowy, lubiany nie tylko w Czechach, ale także w sąsiednich krajach. W domach przygotowują je wszyscy, od babć po młodych kucharzy, którzy doceniają ich prostotę i doskonały smak.