Placki ziemniaczane z wędzonym mięsem
Jeśli znudziły cię placki ziemniaczane zwykłe, spróbuj placków ziemniaczanych z wędzonym mięsem, które są po prostu fantastyczne. Placki ziemniaczane z wędzonym mięsem nie są jednak żadnym krzykiem nowoczesnych trendów żywieniowych. Przeciwnie – tak pachną i smakują stare czasy, kiedy placki ziemniaczane z wędzonym mięsem nikogo nie oburzały. Wyobraź sobie tylko, chrupiący boczek lub słonina do chrupiącego placka ziemniaczanego, do tego trochę kiszonej kapusty i szklanka dobrego schłodzonego piwa. Placki ziemniaczane z wędzonym mięsem musisz umieć! Tylko wtedy twój życie będzie spójne, zamknięte i wypełnione. Nie, żartujemy, ale placki ziemniaczane z wędzonym mięsem to po prostu przysmak, który w swoim nieodpartym sposobie zadowoli kiedykolwiek i kogokolwiek. Ten przepis na placki ziemniaczane z wędzonym mięsem należy do tych podstawowych i prostych.
Składniki, których potrzebujesz
750 g ziemniaków
200 ml gorącego mleka
100 g mąki pszennej typu 00
1 jajko
4 ząbki czosnku rozgniecione
1 łyżka suszonego majeranku
100 g wędzonego mięsa pokrojonego w kostkę
2 szt szczypiorku pokrojonego w plasterki
sól
smalec do smażenia
Sposób przygotowania
Na drobnej tarki zetrzyj surowe ziemniaki do większej miski, a następnie wyciśnij nadmiar wody.
Startej ziemniaki zalej gorącym mlekiem i dodaj pozostałe składniki. Tłuszczu jednak nie.
Roztop go na większej patelni i smaż umiarkowaną ilość ciasta na placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z kiszoną kapustą lub surówką z kapusty i szklanką schłodzonego piwa.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placki ziemniaczane z wędzonym mięsem
Placki ziemniaczane z wędzonym mięsem to doskonałe czeskie danie, które łączy chrupiące placki z tartych ziemniaków z pysznym wędzonym mięsem. Tradycyjnie ziemniaki mieszane są z jajkami, mąką, czosnkiem i przyprawami, co tworzy gęste ciasto. Następnie smaży się je na patelni, aż placki będą złote i chrupiące. Wędzone mięso dodaje unikalny aromat i smak, który doskonale uzupełnia bazę placków ziemniaczanych. To sycące i smaczne danie jest idealnym wyborem na jesienne wieczory i świetnie komponuje się z piwem lub orzeźwiającą kiszoną kapustą.