Dobra polewa czekoladowa

Dobra polewa czekoladowa
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Czy też lubicie czekoladę? Na pewno ucieszy Was czekoladowa polewa na Wasz ulubiony wypiek.

Składniki, których potrzebujesz

200 g jakościowej czekolady do gotowania
140 g utwardzonego tłuszczu
10 łyżek stołowych gorącej wody

Sposób przygotowania

Najpierw łamiemy lub ścieramy czekoladę do gotowania, kroimy tłuszcz utwardzony i razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie wlewamy gorącą wodę i delikatnie mieszamy trzepaczką.

Następnie możemy polać przygotowany wypiek polewą czekoladową. Smacznego!

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dobra polewa czekoladowa

Dobra polewa czekoladowa jest nieodpartą częścią wielu deserów. Jej gładka tekstura i intensywny smak czynią ją idealnym uzupełnieniem do ciast, tart lub muffinów. Przy produkcji tej polewy kluczowe jest użycie wysokiej jakości czekolady i świeżej śmietany, które zapewniają jej kremowość i bogaty smak. Możemy ją również wzbogacić ekstraktem waniliowym lub szczyptą soli morskiej, aby uzyskać jeszcze ciekawszy profil smakowy. Dobra polewa czekoladowa nie tylko ozdabia, ale także poprawia każde cukiernicze dzieło, co sprawia radość wszystkim miłośnikom słodkości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Glazura
Štítky: Kuchnia czeska, dodatki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dobra polewa czekoladowa.

Dodaj komentarz