Karmel
![Karmel](/i/pl/karmel.jpg)
Do małego garnka wsypujemy cukier i zalewamy go 2 łyżeczkami wody. Zaczynamy gotować i regularnie mieszamy, aby karmel się nie przypalił. W momencie, gdy w garnku utworzy się syrop, mamy gotowe. Jeśli wydaje się bezbarwny, możemy zabarwić go barwnikiem spożywczym.
Składniki, których potrzebujesz
1 - 2 krople barwnik spożywczy
2 łyżeczki woda
0,5 szklanki cukier
Sposób przygotowania
Możemy używać karmelu zarówno na zimno, jak i na ciepło do przygotowania deserów, słodyczy i innych...
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Karmel
Karmel to słodka przysmak, który kochają ludzie na całym świecie. Powstaje przez powolne podgrzewanie cukru, aż się rozpuści i uzyska bogaty, złotobrązowy kolor. Karmel jest używany w wielu deserach, takich jak puddingi, lody czy ciasta. Może być podawany jako polewa lub jako część różnych przepisów. Istnieje również słony karmel, który łączy słodycz z odrobiną soli, nadając potrawom wyjątkowy smak. Karmel to naprawdę pyszne doświadczenie dla wszystkich miłośników słodkości.