Pyszny cytrynowy lukier
Przygotowanie dobrej polewy, która się trzyma, nie spływa, nie jest zupełnie proste. Cytrynowa polewa jest pyszna, jasna i przyjemnie pachnie.
Składniki, których potrzebujesz
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Sposób przygotowania
Najpierw zastanowimy się, na jaki wypiek potrzebujemy polewy. Jeśli będzie to na dużą szarlotkę, piernik itd., zwiększamy ilość około 3x.
Najpierw wyciśniemy sok z cytryny, potem dodamy gorącą wodę i przelejemy do większej miski.
Ostrożnie dosypujemy cukier puder i ubijamy do zgęstnienia. Bierzemy do tego pomocną trzepaczkę lub, jeśli nie mamy, używamy łyżki stołowej i ucieramy, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Następnie od razu wlewamy masę do środka na ostudzony wypiek i rozsmarowujemy na boki nożem do sztućców lub łopatką.
Cytrynową polewą można ozdabiać także ciasteczka.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pyszny cytrynowy lukier
Smakowita cytrynowa polewa to słodki i orzeźwiający dodatek, który nada każdemu deserowi odpowiedni akcent świeżości. Jej bazą jest cukier puder, który miesza się ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby uzyskać kremową i gładką konsystencję. Ten wspaniały wyrób doskonale pasuje do babek, muffinów lub ciast, którym nadaje delikatny kwaskowaty posmak. Jej przygotowanie jest proste, ale efekt zachwyca smakiem i zapachem, który od razu przyciąga uwagę. Jeśli pragniesz doskonałego smaku, z cytrynową polewą nigdy nie popełnisz błędu.