Šodó

Šodó
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Klasyczny krem do polewania ciast, bułeczek i potraw ryżowych.

Składniki, których potrzebujesz

200 g cukier puder
1 szt. cytryna
250 ml wino marsala
5 szt. żółtko

Sposób przygotowania

Z umytej cytryny ścieramy skórkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem tak długo, aż krem stanie się biały i puszysty. Do tego dodajemy skórkę i wino.

Misę wkładamy do garnka z gorącą wodą i kontynuujemy w tej kąpieli wodnej. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Chwilę gotujemy, aż szodó osiągnie odpowiednią konsystencję.

W ten sposób możemy od razu wykorzystać do polania naszych potraw. Możemy też dodać trochę rumu.

Same buchty znajdziesz w przepisie na ciasto drożdżowe z szodó.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Šodó

Szodó to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się swoją prostotą i porządnymi składnikami. To danie składa się z ziemniaków, kwaśnej kapusty i kiełbas, które gotuje się razem i doprawia ziołami. Szodó jest szczególnie popularne w zimowych miesiącach, gdy ogrzewa i dodaje energii. Danie często podaje się z kawałkiem świeżego chleba. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają sycącego i smacznego dania, które dodatkowo przypomina tradycyjną czeską kuchnię.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery, Smakołyki, Glazura
Štítky:

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Šodó.

Dodaj komentarz