Šodó
Klasyczny krem do polewania ciast, bułeczek i potraw ryżowych.
Składniki, których potrzebujesz
200 g cukier puder
1 szt. cytryna
250 ml wino marsala
5 szt. żółtko
Sposób przygotowania
Z umytej cytryny ścieramy skórkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem tak długo, aż krem stanie się biały i puszysty. Do tego dodajemy skórkę i wino.
Misę wkładamy do garnka z gorącą wodą i kontynuujemy w tej kąpieli wodnej. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Chwilę gotujemy, aż szodó osiągnie odpowiednią konsystencję.
W ten sposób możemy od razu wykorzystać do polania naszych potraw. Możemy też dodać trochę rumu.
Same buchty znajdziesz w przepisie na ciasto drożdżowe z szodó.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Šodó
Szodó to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się swoją prostotą i porządnymi składnikami. To danie składa się z ziemniaków, kwaśnej kapusty i kiełbas, które gotuje się razem i doprawia ziołami. Szodó jest szczególnie popularne w zimowych miesiącach, gdy ogrzewa i dodaje energii. Danie często podaje się z kawałkiem świeżego chleba. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają sycącego i smacznego dania, które dodatkowo przypomina tradycyjną czeską kuchnię.