Miód dzięcielinowy z cytrusami
Najpierw zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego, które następnie zalewamy wrzątkiem. Do tego dodajemy pokrojone cytryny i pomarańcze. Gotujemy przez około 10 minut, a następnie odstawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce.
Składniki, których potrzebujesz
400 szt. główki kwiatów mniszka lekarskiego
pół pomarańcza
1 szt. cytryna
1,25 l woda
1 kg cukier
Sposób przygotowania
Na drugi dzień cedzimy mniszek lekarski, najlepiej przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy cukier. Tak gotujemy przez około 1,5 godziny.
Tak przygotowany miód nalewamy do słoików, zakręcamy wieczka, odwracamy do góry nogami i tak pozostawiamy na drugi dzień.
Przechowujemy w chłodzie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Miód dzięcielinowy z cytrusami
Syrop mniszkowy z cytrusami to pyszny i oryginalny przysmak, który łączy słodycz syropu mniszkowego z orzeźwiającymi nutami cytrusów. Ten syrop przygotowuje się z kwiatów mniszka, które gotuje się i miesza z cukrem, cytrynami i pomarańczami. Efektem jest gęsty, aromatyczny syrop, który nie tylko zachowuje smak, ale także zdrowe substancje z mniszka i owoców cytrusowych. Syrop mniszkowy jest doskonały do pieczywa, do herbaty lub jako oryginalny prezent. To naturalny przysmak, który przynosi kawałek lata do każdego dnia.