Domowy sok pomarańczowy

Domowy sok pomarańczowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obrane pomarańcze kroimy na 4 części i wkładamy je do szybkowaru, zalewamy 0,5l wody. Gotujemy przez pół godziny, wyjmujemy z garnka i miksujemy.

Składniki, których potrzebujesz

1 kg cukier kryształ
5 szt. pomarańczy
1 łyżka kwasu cytrynowego
woda

Sposób przygotowania

Do tego dodajemy litr wody, cukier, kwas cytrynowy i gotujemy przez chwilę.

Rozcieńczamy 10l wody, mieszamy i nalewamy do butelek.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy sok pomarańczowy

Domowy sok pomarańczowy to orzeźwiający napój bogaty w witaminę C, który doskonale pobudza każde rano. Jego przygotowanie jest proste – wystarczy świeże pomarańcze, które obieramy i wyciskamy, aby uzyskać sok pełen smaku i składników odżywczych. Możemy dodać również trochę wody lub cukru do smaku. Ten naturalny napój jest zdrowszą alternatywą dla soków przemysłowych, ponieważ nie zawiera konserwantów. Sok pomarańczowy jest idealny na świętowanie słonecznych dni lub jako dodatek do śniadania. Rozkoszuj się nim w szklance z lodem!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Drinki, Owocowe, Dla dzieci
Tag: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowy sok pomarańczowy.

Dodaj komentarz