Domowy sok pomarańczowy

Obrane pomarańcze kroimy na 4 części i wkładamy je do szybkowaru, zalewamy 0,5l wody. Gotujemy przez pół godziny, wyjmujemy z garnka i miksujemy.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg cukier kryształ
5 szt. pomarańczy
1 łyżka kwasu cytrynowego
woda
Sposób przygotowania
Do tego dodajemy litr wody, cukier, kwas cytrynowy i gotujemy przez chwilę.
Rozcieńczamy 10l wody, mieszamy i nalewamy do butelek.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy sok pomarańczowy
Domowy sok pomarańczowy to orzeźwiający napój bogaty w witaminę C, który doskonale pobudza każde rano. Jego przygotowanie jest proste – wystarczy świeże pomarańcze, które obieramy i wyciskamy, aby uzyskać sok pełen smaku i składników odżywczych. Możemy dodać również trochę wody lub cukru do smaku. Ten naturalny napój jest zdrowszą alternatywą dla soków przemysłowych, ponieważ nie zawiera konserwantów. Sok pomarańczowy jest idealny na świętowanie słonecznych dni lub jako dodatek do śniadania. Rozkoszuj się nim w szklance z lodem!