Dyniowe babeczki z kremem z mascarpone

Dyniowe babeczki z kremem z mascarpone
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 65 minut
Porcje: 12

Aromatyczne dyniowe ciastka z wyraźnymi przyprawami i smakowitą kremą z mascarpone i twarogu wprowadzą cię w jesienną atmosferę. Wystarczy je lekko posypać...

Składniki, których potrzebujesz

Pyré z dyni
1 mniejsza dynia hokkaido
Ciasto
100 g mąki pszennej
90 g mąki półgrubej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
190 g purée dyniowego
1/2 łyżeczki soli
115 g miękkiego masła (lub masła Hery)
200 g cukru kryształowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem
200 g mascarpone
100 g tłustego twarogu
100 g śmietany kremówki
1/2 opakowania stabilizatora do śmietany
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Na początku przygotujemy puree z dyni. Dynię dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Następnie kroimy ją na ćwiartki i pieczemy w temperaturze 190 °C przez około 45 minut. Po upieczeniu usuwamy skórkę, a miąższ miksujemy blenderem ręcznym na puree.

W mniejszej misce mieszamy sypkie składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki i sól. W większej misce ucieramy cukier z masłem przez około 5 minut. Następnie do masy maślanej dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.

Do masy maślanej stopniowo, w małych porcjach, dodajemy i wmieszujemy mąkę oraz puree z dyni, dobrze mieszamy.

Blachę na babeczki przygotowujemy, wkładając papierowe foremki. Następnie wlewamy do nich ciasto i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie wykałaczkę; jeśli po wyjęciu jest sucha, babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Gdy babeczki ostygną, przygotowujemy krem. Najpierw mieszamy mascarpone, twaróg, cukier i ekstrakt waniliowy. W innej misce ubijamy śmietanę ze stabilizatorem, aż będzie sztywna. Ubitą śmietanę łączymy z masą mascarpone i wkładamy na chwilę do lodówki. Następnie krem przekładamy za pomocą łyżki do worka cukierniczego i nakładamy na babeczki.

Posypujemy babeczki bitą śmietaną odrobiną cynamonu i doprawiamy według smaku.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dyniowe babeczki z kremem z mascarpone

Ciastka dyniowe z kremem mascarpone to wspaniały deser na jesień, który cieszy się popularnością dzięki swojemu pysznemu smakowi i delikatnej teksturze. Głównym składnikiem jest dynia, która dodaje ciastkom nie tylko przyjemnej słodyczy, ale także wilgotności. Krem z mascarpone jest z kolei bogaty i kremowy, doskonale uzupełniając delikatny smak dyni. Te ciastka są nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne, idealne na przyjęcia lub jako słodka odmiana każdego dnia. Wypróbuj je, a przekonasz się, jak wspaniałe mogą być połączenia sezonowych składników w deserach!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (25 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: święto / niedziela, piec, desery, jesień, imprezy i uroczystości, średnio-trudny, dynia, małe wypieki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dyniowe babeczki z kremem z mascarpone.

Dodaj komentarz