Dyniowe sernik

Dyniowe sernik
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcje: 12

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Następnie mieszamy pokruszone pierniczki i ciastka z roztopionym masłem, cukrem i ćwierć łyżeczki imbiru. Tę mieszankę wciskamy do formy do ciasta...

Składniki, których potrzebujesz

130 g pierników
100 g ciastek bebe
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
8 łyżek masła rozpuszczonego
680 g tłustego twarogu
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonej cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Zmiksowane pierniki i ciastka mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i ćwierć łyżeczki imbiru. Masę równomiernie wciskamy do formy do ciast o średnicy 20 cm, pokrywając nie tylko dno, ale i boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.

W robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego miksera ubijamy twaróg na gładką konsystencję. Następnie stopniowo dodajemy cukier, purée, wanilię i przyprawy. Masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 do 70 minut.

Zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone, polane sosem karmelowym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dyniowe sernik

Dynowy sernik to pyszny deser, który łączy delikatny smak dyni z kremowością sera. Ten deser jest szczególnie popularny jesienią, kiedy dynie są w sezonie. Baza sernika składa się zazwyczaj z pokruszonych ciasteczek, które nadają mu chrupiącą teksturę. Puree dyniowe miesza się z serkiem kremowym, cukrem i przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa, co tworzy unikalny i orzeźwiający smak. Dynowy sernik jest nie tylko doskonały w smaku, ale także wizualnie atrakcyjny, idealny jako deser na okazje świąteczne.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: święto / niedziela, zwykły dzień, piec, desery, cięcia, słodki, przepisy zimowe, wymagający, wymagający, amerykański, dynia

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dyniowe sernik.

Dodaj komentarz