Dyniowe sernik

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Następnie mieszamy pokruszone pierniczki i ciastka z roztopionym masłem, cukrem i ćwierć łyżeczki imbiru. Tę mieszankę wciskamy do formy do ciasta...
Składniki, których potrzebujesz
130 g pierników
100 g ciastek bebe
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
8 łyżek masła rozpuszczonego
680 g tłustego twarogu
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonej cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Zmiksowane pierniki i ciastka mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i ćwierć łyżeczki imbiru. Masę równomiernie wciskamy do formy do ciast o średnicy 20 cm, pokrywając nie tylko dno, ale i boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
W robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego miksera ubijamy twaróg na gładką konsystencję. Następnie stopniowo dodajemy cukier, purée, wanilię i przyprawy. Masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 do 70 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone, polane sosem karmelowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dyniowe sernik
Dynowy sernik to pyszny deser, który łączy delikatny smak dyni z kremowością sera. Ten deser jest szczególnie popularny jesienią, kiedy dynie są w sezonie. Baza sernika składa się zazwyczaj z pokruszonych ciasteczek, które nadają mu chrupiącą teksturę. Puree dyniowe miesza się z serkiem kremowym, cukrem i przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa, co tworzy unikalny i orzeźwiający smak. Dynowy sernik jest nie tylko doskonały w smaku, ale także wizualnie atrakcyjny, idealny jako deser na okazje świąteczne.