Kremówki
Z lodówki lub zamrażarki wyjmujemy tłuszcz i ścieramy go do przesianej mąki. Ręcznie wszystko dusimy, a następnie mieszamy z żółtkiem, octem i lodowatą wodą. Ponownie ręcznie wyrabiamy ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby odpoczęło.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 1 szt żółtko
35 dkg mąka pszenna
1 łyżka ocet
25 dkg tłuszcz utwardzony
1 dl zimna woda
do posmarowania tłuszcz
1 szt jajko
nadziewanie 45 dkg cukier kryształ
7 szt białko
Sposób przygotowania
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Bierzemy metalowe rurki, które smarujemy tłuszczem i na nie nawijamy paski ciasta, tak aby się nie nachodziły. Następnie smarujemy je jeszcze roztrzepanym jajkiem i kładziemy na wysmarowaną blachę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 250°C i pieczemy przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z białek, ubijając je w kąpieli wodnej, stopniowo dodając cukier.
Kremówki zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z nich metalowe rurki. Napełniamy przygotowanym nadzieniem.
Z tej porcji zrobicie około 20 kremówek, nadzienia zostanie niemal na podwójnie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremówki
Kremrole to pyszny czeski deser, który składa się z ciasta francuskiego, zwiniętego w rurki i nadziewanego słodką pianką z białek lub bitą śmietaną. Rurki tradycyjnie piecze się na złoty kolor, a po ostygnięciu są wypełniane delikatnym, lekko ubitym nadzieniem. Często posypuje się je cukrem pudrem. Kremrole są popularne na przyjęciach oraz jako deser do kawy. Ich przygotowanie wymaga wprawy, ale efekt jest tego wart. Są symbolem czeskiej tradycji cukierniczej, gwarantującym wyjątkowe doznania gastronomiczne.