Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego

Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 15

Wszystkie składniki mieszamy i tworzymy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy, ja użyłam do tego wałka do makaronu. Dodajemy nadzienie i…

Składniki, których potrzebujesz

40 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
10 dkg tłuszczu (Hera)
2 całe jajka
skórka cytrynowa (sok)
3/4 proszku do pieczenia
6 łyżek mleka

Nadzienie
8 sztuk startych jabłek (przyprawionych cukrem waniliowym i cynamonem)
(jeśli robisz połowę porcji, wystarczą 4 jabłka)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy i tworzymy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy, ja położyłam ją na stole i za pomocą wałka rozwałkowałam na placek.

Wkładamy nadzienie i zamykamy tak, aby podczas pieczenia nie wyciekł sok jabłkowy. W ten sam sposób postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

Następnie smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 °C przez około 30 minut, ale dobrze jest obserwować, jak piecze piekarnik, i od czasu do czasu sprawdzać patyczkiem. Pozostaje miękkie nawet po dwóch dniach.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego

Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego to ulubiony deser, który zadowoli wielu miłośników słodkich dań. Ten pyszny strudel przygotowuje się z cienkiego ciasta, które jest szybsze w przygotowaniu niż fermentowane warianty. Nadziewany soczystymi jabłkami, cynamonem i cukrem, oferuje delikatny i kremowy smak. Po upieczeniu na powierzchni tworzy się złocista skórka, która nadaje temu deserowi pyszny wygląd. Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego jest idealny jako szybki deser na rodzinne uroczystości lub słodka przekąska do popołudniowej herbaty.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, słowacki, piec, desery, jesień, jabłka, śniadanie, strudel

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego.

Dodaj komentarz