Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego

Wszystkie składniki mieszamy i tworzymy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy, ja użyłam do tego wałka do makaronu. Dodajemy nadzienie i…
Składniki, których potrzebujesz
40 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
10 dkg tłuszczu (Hera)
2 całe jajka
skórka cytrynowa (sok)
3/4 proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Nadzienie
8 sztuk startych jabłek (przyprawionych cukrem waniliowym i cynamonem)
(jeśli robisz połowę porcji, wystarczą 4 jabłka)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy i tworzymy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy, ja położyłam ją na stole i za pomocą wałka rozwałkowałam na placek.
Wkładamy nadzienie i zamykamy tak, aby podczas pieczenia nie wyciekł sok jabłkowy. W ten sam sposób postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 °C przez około 30 minut, ale dobrze jest obserwować, jak piecze piekarnik, i od czasu do czasu sprawdzać patyczkiem. Pozostaje miękkie nawet po dwóch dniach.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego
Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego to ulubiony deser, który zadowoli wielu miłośników słodkich dań. Ten pyszny strudel przygotowuje się z cienkiego ciasta, które jest szybsze w przygotowaniu niż fermentowane warianty. Nadziewany soczystymi jabłkami, cynamonem i cukrem, oferuje delikatny i kremowy smak. Po upieczeniu na powierzchni tworzy się złocista skórka, która nadaje temu deserowi pyszny wygląd. Jabłkowy strudel z ciasta niefermentowanego jest idealny jako szybki deser na rodzinne uroczystości lub słodka przekąska do popołudniowej herbaty.