Holenderski kotlet
![Holenderski kotlet](/i/pl/holenderski-kotlet.jpg)
Przepis na holenderski kotlet czyli holender należy do zabronionych przyjemności. Potrzeba bowiem dużo tłuszczu i oleju, który dosłownie musi z niego tryskać. Przepis na holenderski kotlet to w zasadzie mielone mięso z serem, które jest obtoczone w panierce. Przepis na holenderski kotlet można podawać z puree ziemniaczano-selerowym, zwykłym puree ziemniaczanym lub wieczorem na zimno po prostu tak. Przepis na holenderski kotlet z pewnością nie jest dla żadnych zwolenników diet, ani dla tych z was, którzy zawsze dbają o zdrowe odżywianie. Jednocześnie nie jest to nic trudnego, więc (bez obrazy) na przepisie na holender szczególnie korzystają mężczyźni. Prawdziwy przepis na holenderski kotlet przynosimy wam właśnie tutaj.
Składniki, których potrzebujesz
600 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
120 g goudy lub edam (45%)
sól, pieprz
2 szt jajek
pietruszka
ugotowane ziemniaki z masłem do podania
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Schłodzone mielone mięso wymieszaj z tartym serem, solą, pieprzem, jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Z masy uformuj kotlety, które obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.
Holenderski kotlet możesz smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, lub holenderski kotlet włóż do piekarnika na 160 stopni Celsjusza.
Na koniec pozostaw je w piekarniku do dalszego pieczenia, około 10 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Holenderski kotlet
Holenderski kotlet to popularne czeskie danie, które składa się z mielonego mięsa zmieszanego z serem, często z serem Edam. Mieszanka formowana jest w kształt placka i obtaczana w panierce - mące, jajku i bułce tartej. Na patelni kotlet smaży się na złoty kolor. Smakuje świetnie z dodatkiem ziemniaków lub sałatką. Pochodzenie nazwy "holenderski" nie jest jednoznaczne, ale kotlet zyskał dużą popularność w czeskiej kuchni dzięki swojej prostocie w przygotowaniu i pysznemu smakowi.