Holenderski kotlet

Holenderski kotlet
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcje: 4

Przepis na holenderski kotlet czyli holender należy do zabronionych przyjemności. Potrzeba bowiem dużo tłuszczu i oleju, który dosłownie musi z niego tryskać. Przepis na holenderski kotlet to w zasadzie mielone mięso z serem, które jest obtoczone w panierce. Przepis na holenderski kotlet można podawać z puree ziemniaczano-selerowym, zwykłym puree ziemniaczanym lub wieczorem na zimno po prostu tak. Przepis na holenderski kotlet z pewnością nie jest dla żadnych zwolenników diet, ani dla tych z was, którzy zawsze dbają o zdrowe odżywianie. Jednocześnie nie jest to nic trudnego, więc (bez obrazy) na przepisie na holender szczególnie korzystają mężczyźni. Prawdziwy przepis na holenderski kotlet przynosimy wam właśnie tutaj.

Składniki, których potrzebujesz

600 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
120 g goudy lub edam (45%)
sól, pieprz
2 szt jajek
pietruszka
ugotowane ziemniaki z masłem do podania
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Schłodzone mielone mięso wymieszaj z tartym serem, solą, pieprzem, jajkami i posiekaną natką pietruszki.

Z masy uformuj kotlety, które obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.

Holenderski kotlet możesz smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, lub holenderski kotlet włóż do piekarnika na 160 stopni Celsjusza.

Na koniec pozostaw je w piekarniku do dalszego pieczenia, około 10 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Holenderski kotlet

Holenderski kotlet to popularne czeskie danie, które składa się z mielonego mięsa zmieszanego z serem, często z serem Edam. Mieszanka formowana jest w kształt placka i obtaczana w panierce - mące, jajku i bułce tartej. Na patelni kotlet smaży się na złoty kolor. Smakuje świetnie z dodatkiem ziemniaków lub sałatką. Pochodzenie nazwy "holenderski" nie jest jednoznaczne, ale kotlet zyskał dużą popularność w czeskiej kuchni dzięki swojej prostocie w przygotowaniu i pysznemu smakowi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Wołowina, Klopsiki, Mięso mielone, Wieprzowina
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne, Kuchnia holenderska, wołowina, mięso mielone, wieprzowina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Holenderski kotlet.

Dodaj komentarz