Szynkofleki

Przepis na ulubione czeskie danie.
Składniki, których potrzebujesz
300 g wędzone mięso
400 g makarony wstążki
5 szt. jajka
4 krople olej
100 ml mleko
według smaku mielony czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania
Ugotujemy makaron w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju. Następnie odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia. Ugotowane wędzone mięso lub szynkę kroimy w centymetrowe kosteczki.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, który mieszamy z mięsem i wkładamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 °C.
W międzyczasie ubijamy jajka z mlekiem i dodajemy sól oraz pieprz. Tą mieszanką zalewamy częściowo zapieczone szunkofleki. Temperaturę zmniejszamy do 180 °C i dopiekamy.
Szunkofleki podajemy z kiszonymi ogórkami lub sałatką ogórkową.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szynkofleki
Szynkofleki to popularne czeskie danie, które składa się z makaronu, szynki i sera. To smaczne danie często przygotowuje się z klasycznych rurków lub klusek, które mieszają się z kostkami szynki i startym serem. Danie następnie zapieka się w piekarniku, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący. Szynkofleki są szybkie w przygotowaniu i idealne na rodzinne obiady czy kolacje. Dzięki swojej zmienności można dodać także inne składniki, takie jak warzywa czy przyprawy, co czyni je ulubionym wyborem w każdym domu.