Babcine kluski ziemniaczane
Klasyczny czeski dodatek do dań w sosie.
Składniki, których potrzebujesz
70 dkg ziemniaki
1 szt. jajo
20 dkg mąka gruba
1 szczypta sól
Sposób przygotowania
W łupinie gotujemy ziemniaki, które następnie zostawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte obieramy i ścieramy na grubych tarkach. Mieszamy z nimi mąkę, jajka i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Kiedy mamy wyrobione ciasto, na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy nasze kluseczki. Z tej ilości powinno wyjść 3 sztuki.
W garnku gotujemy osoloną wodę, do której, gdy zacznie wrzeć, wkładamy kluski. Gotujemy je przez około 12-15 minut. Należy je czasami w połowie oddzielić, ponieważ mają tendencję do klejenia się.
Po wyjęciu z wody przebijamy je, aby nie opadły. Najlepiej kroi się je nitką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Babcine kluski ziemniaczane
Babci kopytka ziemniaczane to tradycyjne czeskie danie, które cieszy podniebienia wielu pokoleń. Te kopytka przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek, co tworzy delikatną i smaczną konsystencję. Często podawane są jako dodatek do mięsa i sosów, ale doskonale smakują również same, na przykład z kiszoną kapustą lub masłem. Babci kopytka ziemniaczane są symbolem domowej kuchni i kochającego gotowania, które przekazywane jest z pokolenia na pokolenie.