Tatarak, czyli tatar wołowy
Przepis na tatara czyli tatarak wołowy dawniej solono potem najeźdźców z plemienia Tatarów i ich koni, kiedy mięso kładli sobie pod siodło podczas swoich wojennych najazdów. Po całodniowej jeździe mięso wołowe było akurat sparzone i spocone, wystarczyło je tylko lekko przyprawić i delektować się nim. Nie, żartujemy. Chociaż ta historia jest dość fascynująca, to powstanie takiej pyszności jak przepis na tatara należy szukać gdzie indziej. Przepis na tatara pochodzi bowiem z Francji. Na przełomie XIX i XX wieku Paryż był inkubatorem różnorodnych nowoczesnych trendów nie tylko w sztuce, ale oczywiście także w gastronomii. Paryżanie podczas belle époque odkryli urok połączenia surowego mięsa, zmieszanego z kaparami, cebulą i żółtkiem. Jeśli wciąż zastanawia cię nazwa tatar, pamiętaj, że słowo ma swoje źródło w sosie tatarskim, bez którego niegdyś przepis na tatara się nie obył. Przy okazji, sos tatarski również nie pochodzi z Tatarstanu, lecz także z Francji.
Przepis na tatara można wykonać z różnych rodzajów mięsa, nie tylko z polędwicy wołowej. Przepis na tatara będzie doskonały także z polędwicy fałszywej, z tylnej części lub rostbefu. Mięso do przepisu na tatara można normalnie zmielić, ale również pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć. Do podstawowych składników zalicza się sól, pieprz, żółtko i olej. Dodatkowe przyprawy wybieraj wyłącznie według swoich preferencji. Grzanka może być opiekana na sucho lub na odrobinie oleju. Przepis na tatara przeczytaj tutaj.
Składniki, których potrzebujesz
4–8 kromek chleba
600 g drobno krojonej lub zdrapanego mięsa wołowego na tatarak (polędwica, fałszywa polędwica, zadnia część, rostbef)
1 łyżka kaparów
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka wysokiej jakości ketchupu
1 łyżka musztardy Dijon
4 szt. żółtek
1 szt. małej cebuli, najlepiej szalotki
4 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Grzanki róbcie na sucho na patelni, albo chleb chwilę włóżcie do piekarnika.
Mięso mielone, zeskrobane lub pokrojone wymieszajcie z posiekanymi kaparami, drobno posiekaną cebulą, sosem worcestershire, ketchupem, musztardą i żółtkami jaj. Nie zapomnijcie o soli i pieprzu i dokładnie wymieszajcie.
Podawajcie na grzankach posmarowanych czosnkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tatarak, czyli tatar wołowy
Tatarak czyli tatarstek to pyszne danie z wysokiej jakości surowej wołowiny, tradycyjnie serwowane z przyprawami, czosnkiem, cebulą i surowym jajkiem. Ta delicja przygotowywana jest przez drobne zmielenie mięsa, które następnie miesza się z innymi składnikami według smaku. Jest popularna nie tylko ze względu na swój wyrazisty smak, ale także dzięki możliwościom personalizacji. Najczęściej podawana jest z grzankami lub opieczonym chlebem. Danie to pochodzi z Europy Środkowej i jest poszukiwane za swoją prostotę i intensywność smaku.