Housky

W ostatnim czasie częściej pieczemy bułki w domu. Kiedy w kuchni unosi się aromat świeżo upieczonych bułek lub rogalików, o tych gumowych z sklepu już nawet nie pamiętamy.
Składniki, których potrzebujesz
520 ml mleka
50 g Ramy
750 g mąki pszennej
50 g mąki sojowej
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży (lub 2,5 łyżeczki suchych drożdży)
Solamyl
mak (lub nasiona)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wkładamy do piekarnika w podanym porządku i uruchamiamy program do przygotowania ciasta.
Zanim program się skończy, musimy wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić je do wyrośnięcia w misce, inaczej nam ucieknie.
Wyrobimy ciasto na bułki i zostawimy je do wyrośnięcia na blaszce. (Używam pod nie papieru do pieczenia lub teflonowej folii.)
Piekarnik nagrzewamy do 220 °C.
Letnie mleko mieszamy z wodą i Solamylem. Bułki smarujemy tą mieszanką i posypujemy makiem lub innymi nasionami.
Wkładamy to do lekko nagrzanego piekarnika, a po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę i dopiekamy, aż zyskają różowy kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Housky
Bułki, znane również jako "bułki drożdżowe," to tradycyjne czeskie pieczywo wykonane z ciasta drożdżowego. Są miękkie, puszyste i doskonale komponują się z różnymi potrawami, takimi jak sosy, gulasze czy jako dodatek do mięs. Bułki często podawane są świeże i jeszcze ciepłe, co czyni je ulubionym wyborem podczas rodzinnych obiadów i świąt. Ich aroma i smak przypominają nam o domowej kuchni i tradycjach naszych babć.