Housky

Housky
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

W ostatnim czasie częściej pieczemy bułki w domu. Kiedy w kuchni unosi się aromat świeżo upieczonych bułek lub rogalików, o tych gumowych z sklepu już nawet nie pamiętamy.

Składniki, których potrzebujesz

520 ml mleka
50 g Ramy
750 g mąki pszennej
50 g mąki sojowej
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży (lub 2,5 łyżeczki suchych drożdży)
Solamyl
mak (lub nasiona)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wkładamy do piekarnika w podanym porządku i uruchamiamy program do przygotowania ciasta.

Zanim program się skończy, musimy wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić je do wyrośnięcia w misce, inaczej nam ucieknie.

Wyrobimy ciasto na bułki i zostawimy je do wyrośnięcia na blaszce. (Używam pod nie papieru do pieczenia lub teflonowej folii.)

Piekarnik nagrzewamy do 220 °C.

Letnie mleko mieszamy z wodą i Solamylem. Bułki smarujemy tą mieszanką i posypujemy makiem lub innymi nasionami.

Wkładamy to do lekko nagrzanego piekarnika, a po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę i dopiekamy, aż zyskają różowy kolor.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Housky

Bułki, znane również jako "bułki drożdżowe," to tradycyjne czeskie pieczywo wykonane z ciasta drożdżowego. Są miękkie, puszyste i doskonale komponują się z różnymi potrawami, takimi jak sosy, gulasze czy jako dodatek do mięs. Bułki często podawane są świeże i jeszcze ciepłe, co czyni je ulubionym wyborem podczas rodzinnych obiadów i świąt. Ich aroma i smak przypominają nam o domowej kuchni i tradycjach naszych babć.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (61 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wypieki
Tag: przekąska, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, tani, czeski, łatwy, słowacki, piec, wytrawne ciasto, wyrabianie zaczynu, śniadanie, piekarnia domowa, bułki, rolki, bagietki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Housky.

Dodaj komentarz