Wielkanocny baranek
W misce wymieszamy wszystkie składniki razem i z nich wyrobimy gładkie ciasto. W międzyczasie wysmarujemy formę na baranka masłem i obsypiemy mąką. Następnie wlewamy ciasto do formy.
Składniki, których potrzebujesz
3 szt jaja
1 szt cukier waniliowy
1 szklanka mąka tortowa
2 łyżki rum
1 szt proszek do pieczenia
1 szklanka mąka pszenna
1 szklanka mleko
1 szklanka cukier kryształowy
według potrzeby rodzynki
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Baranka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy baranka z formy.
Dekorujemy według własnej fantazji, np. polewamy polewą czekoladową i robimy rodzynkami oczy barankowi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocny baranek
Wielkanocna baranek to tradycyjny czeski deser, który piecze się podczas świąt wielkanocnych. Ciasto ma kształt baranka, symbolizującego Chrystusa, i zazwyczaj wykonane jest z biszkoptowego ciasta lub ciasta na babkę. Tradycyjnie dekorowane jest cukrem pudrem, a czasami także kolorowymi cukrowymi dekoracjami. Podczas rodzinnych uroczystości serwowane jest jako słodka zwieńczenie, które potęguje radość z Wielkanocy. Potrawa ta ma także silne emocjonalne i kulturowe znaczenie, łącząc pokolenia przy świątecznym stole.