Wielkanocny baranek

Wielkanocny baranek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

W misce wymieszamy wszystkie składniki razem i z nich wyrobimy gładkie ciasto. W międzyczasie wysmarujemy formę na baranka masłem i obsypiemy mąką. Następnie wlewamy ciasto do formy.

Składniki, których potrzebujesz

3 szt jaja
1 szt cukier waniliowy
1 szklanka mąka tortowa
2 łyżki rum
1 szt proszek do pieczenia
1 szklanka mąka pszenna
1 szklanka mleko
1 szklanka cukier kryształowy
według potrzeby rodzynki
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

Baranka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy baranka z formy.

Dekorujemy według własnej fantazji, np. polewamy polewą czekoladową i robimy rodzynkami oczy barankowi.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocny baranek

Wielkanocna baranek to tradycyjny czeski deser, który piecze się podczas świąt wielkanocnych. Ciasto ma kształt baranka, symbolizującego Chrystusa, i zazwyczaj wykonane jest z biszkoptowego ciasta lub ciasta na babkę. Tradycyjnie dekorowane jest cukrem pudrem, a czasami także kolorowymi cukrowymi dekoracjami. Podczas rodzinnych uroczystości serwowane jest jako słodka zwieńczenie, które potęguje radość z Wielkanocy. Potrawa ta ma także silne emocjonalne i kulturowe znaczenie, łącząc pokolenia przy świątecznym stole.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smakołyki, Wypieki, Dla dzieci, Wielkanoc
Štítky: przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wielkanocny baranek.

Dodaj komentarz