Tradycyjny makowiec
Stworzymy zaczyn z odrobiny mąki, mleka i cukru.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 15 dkg smalec
2 szt. żółtko
1 kg mąka pszenna
10 dkg obrane migdały
1 paczka rodzynki
5 dkg masło
1 szt. cukier waniliowy
5 dkg drożdże
5 dl mleko
0 szt. 1/2 gałka muszkatołowa (starta)
1 dkg sól
20 dkg cukier puder
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, oprócz migdałów i rodzynek. Dodaj zaczyn, mleko oraz roztopione letnie masło z smalcem. Z tego wypracuj ciasto, do którego na koniec wmieszaj również rodzynki i część migdałów. Odstaw przykryte do wyrośnięcia.
W zależności od tego, ile będziemy robić warkoczyków, przygotuj odpowiednią ilość części. Z nich formuj kulki, które ponownie odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z nich wywałkuj warkoczyki, z których zapleciemy świąteczne ciasto i ponownie odstawimy do wyrośnięcia.
Świąteczne ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C. Po około 5 minutach obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy do uzyskania pożądanego koloru, około godzinę.
Gotowe świąteczne ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tradycyjny makowiec
Tradycyjny makowiec to popularne czeskie wypiek świąteczny, który wyróżnia się swoją charakterystyczną łuskowatą strukturą i bogatym smakiem. Jest wytwarzany z ciasta drożdżowego, które wzbogacane jest o rodzynki, migdały i inne składniki. Makowiec tradycyjnie plecie się w formę warkocza, co symbolizuje wzajemną wspólnotę rodziny. Podczas wieczerzy wigilijnej często podawany jest jako dodatek do świątecznego stołu i jest lubiany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego zapach wypełnia dom, tworząc niezapomnianą atmosferę Świąt.