Kurczak tortilla
Zaczniemy od przygotowania sosu, w którym przetrzemy czosnek, wymieszamy go z majonezem, musztardą i ketchupem. Doprawimy solą, pieprzem i po wymieszaniu wstawimy do lodówki, aby się schłodził.
Składniki, których potrzebujesz
250 g pierś z kurczaka
4 szt. tortilla
1 szt. duży pomidor
8 liści sałata
1/2 szt. ogórek sałatkowy
4 liście czerwona cykoria
do panierowania 1 szt. jajko
bułka tarta
mąka pszenna
sos 2 łyżki keczup
1/2 łyżeczki ostra musztarda
4 łyżki majonez
2 ząbki czosnek
do smaku sól
mielony czarny pieprz
w razie potrzeby olej
Sposób przygotowania
Cykorię oczyścimy, porwiemy na kawałki i do momentu, gdy będziemy jej używać, zostawimy w wodnej kąpieli. Pomidory i ogórka pokroimy w plastry. Szczypiorek drobno posiekamy. Liście sałaty opłuczemy.
Oczyszczone, osuszone kurczaka kroimy w paseczki, solimy je i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, jak kotlety. Następnie je smażymy i odkładamy na bok. Utrzymujemy w cieple.
Tortille nawilżamy wodą i wkładamy do piekarnika, aby się podgrzały. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy placki cienką warstwą keczupu, kładziemy warstwę sałaty, na to warstwę sosu, którą posypujemy szczypiorkiem i uzupełniamy smażonymi kawałkami kurczaka. Na końcu kładziemy ogórka, pomidora i cykorię.
Tak przygotowaną tortillę składamy od dołu, zwijamy z jednej strony i możemy od razu podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak tortilla
Tortilla z kurczaka to ulubione danie, które łączy smaki i tekstury w jedno pyszne danie. Główne składniki to soczyste mięso kurczaka, świeże warzywa i tortilla, które doskonale się uzupełniają. Często podawane jest z różnymi sosami, takimi jak guacamole, salsa czy śmietana, które dodają potrawie dodatkowy wymiar. Danie to jest idealne na szybki obiad lub kolację i cieszy się popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Dzięki prostemu przygotowaniu i możliwościom wariacji tortilla z kurczaka jest świetnym wyborem na każdą okazję.