Pasta czosnkowo-jajeczna z szynką i serem

Ugotowane na twardo jajka obieramy i ścieramy do miski razem z serem, takim jak gouda lub horácki. Możemy użyć zarówno drobnej, jak i grubej tarki.
Składniki, których potrzebujesz
3 jajka na twardo
120 g twardego sera
120 g szynki wieprzowej (lub duszonej)
około 3 ząbki czosnku (wg smaku i ostrości)
około 150 g majonezu, wg gęstości (lub śmietany kwaśnej)
sól
pieprz mielony
Sposób przygotowania
Ugotowane na twardo jajka obieramy i ścieramy do miski razem z serem, na przykład gouda lub horáckim. Możemy użyć zarówno drobnej, jak i grubej tarki, według naszych preferencji. Dodajemy drobno starty czosnek, pokrojoną szynkę, solimy i pieprzymy. Następnie, według smaku i pożądanej konsystencji pasty, dodajemy majonez, który możemy łączyć z kwaśną śmietaną, jeśli chcemy, aby pasta była lżejsza.
Po starannym wymieszaniu zostawiamy pastę na chwilę w chłodzie i możemy ją serwować.
Serwujemy z świeżym chlebem lub bułkami, na przykład na kromkach bagietki lub roli. Do dekoracji wystarczy sezonowe warzywo według naszych preferencji.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pasta czosnkowo-jajeczna z szynką i serem
Masło czosnkowo-jajeczne z szynką i serem to pyszna i sycąca przystawka, idealna na śniadanie lub jako przekąska na kanapki. Połączenie delikatnie gotowanych jajek, czosnku, wysokiej jakości szynki i topionego sera tworzy pięknie kremową konsystencję i wyrazisty smak. Pasta świetnie nadaje się również na przyjęcia lub rodzinne spotkania. Zaleca się podawanie z świeżym pieczywem i ozdobienie zieloną pietruszką dla orzeźwienia. To szybki, prosty i smaczny przepis, który polubi cała rodzina.