Pasta sardynkowa

Sardynki mieszamy z mlekiem, twarogiem i sokiem z cytryny, wszystko rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, masło, ser, musztardę i szczypiorek.
Składniki, których potrzebujesz
1 sardynka w własnym sosie
1 twaróg (250g)
1 miękki ser
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu (niekoniecznie)
1 cebulka
1 jajko na twardo
szczypta soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kawałek pasty anchovisowej
sól
szczypiorek
Sposób przygotowania
Sardynki mieszamy z mlekiem, twarogiem i sokiem cytrynowym, a widelcem je rozgniatamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, masło, ser, musztardę, szczypiorek, starte ostudzone jajko oraz pastę anchovisową. Kto chce, może dodać majonez i według smaku dosolić.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy i nakładamy na dowolne pieczywo.
Pomidory i świeża papryka mogą służyć jako dekoracja.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pasta sardynkowa
Pasta sardynkowa to smaczne i pożywne danie, które zyskuje popularność w czeskich domach. Główne składniki to konserwowane sardynki, które mieszają się z masłem lub twarogiem, a następnie doprawiają cebulą, cytryną i przyprawami. Pasta świetnie nadaje się na świeży chleb lub jako część różnych przystawek. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni ją idealnym wyborem na szybką przekąskę lub poczęstunek gości. Pasta sardynkowa jest również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i innych ważnych składników odżywczych.