Hummus z ciecierzycy

Hummus z ciecierzycy
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcje: 6

Czasami pasta z ciecierzycy, czasami hummus, ale zawsze chodzi o to samo jedzenie. Ciecierzyca to absolutnie wspaniały produkt. Należy do jednych z najwyższej jakości roślin strączkowych, więc dziwi, że przez długi czas była całkowicie ignorowana. Cukry, białko i błonnik, ale także wapń, żelazo i witamina B15 – to materiały, które twoje ciało otrzymuje z ciecierzycy. Pasta z ciecierzycy, czyli hummus może być przygotowywana w większej ilości, ponieważ w lodówce utrzymuje się przez kilka dni. Ciecierzyca i jej przepisy są również bardzo liczne, więc naprawdę jest z czego wybierać. Pasta tahini (pasta sezamowa) w połączeniu z kminem rzymskim niezawodnie zmienia się w nieodpartą kombinację. Pastę tahini można znaleźć w każdym większym supermarkecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Przepisy z ciecierzycy są dzisiaj po prostu na topie. My przynosimy przepis na pastę z ciecierzycy, do której możesz upiec na przykład chleb oliwkowy, lub po prostu zjeść ją z czymkolwiek zechcesz.

Składniki, których potrzebujesz

150 g suchej ciecierzycy
1 dcl zimnego bulionu z ciecierzycy
4 ząbki czosnku
0,5 dcl oliwy z oliwek
1 cytryna
sól
kmin rzymski mielony
100 g pasty sezamowej tahini

Sposób przygotowania

Najpierw dokładnie przepłucz ciecierzycę i pozostaw ją na noc w wodzie. Następnego dnia gotuj ją w tym samym garnku przez około 1 godzinę. Nie zapomnij lekko posolić wody. Ciecierzyca musi być całkowicie miękka. Następnie odcedź ją i pozostaw do ostygnięcia. Wody nie wylewaj.

Miękką i ugotowaną ciecierzycę zblenduj razem z czosnkiem, cytryną, gładkim bulionem, kuminem rzymskim i solą na gładką pastę.

Dopiero teraz dodaj pastę sezamową tahini. Hummus ładnie się połączy i nabierze smaku.

Pasta ciecierzycowa podawaj w misce, aby każdy mógł samodzielnie nabrać swoją porcję. Na przykład na chleb skropiony oliwą z oliwek.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hummus z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy, znana również pod nazwą hummus, jest popularnym daniem pochodzącym z obszaru Bliskiego Wschodu. Bazą jest ciecierzyca, która razem z tahini, sokiem cytrynowym, czosnkiem i oliwą z oliwek jest miksowana na gładką masę. Hummus jest pożywny i bogaty w białko, witaminy i minerały. Doskonale uzupełnia pieczywo, świeże warzywa lub może służyć jako dip. Dzięki swojej wszechstronności i prostocie przygotowania zyskał popularność na całym świecie. Świetnie nadaje się do zdrowej diety wegetarian i wegan.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Smakołyki, Rośliny strączkowe, Spread, Przystawka, Dla dzieci, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia arabska, przystawka, jedzenie dla dzieci, rośliny strączkowe, pasta, przystawka, przekąska, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Hummus z ciecierzycy.

Dodaj komentarz