Pińakolada
Do rozkwitającej wiosny należy też spędzanie czasu na tarasie. Uczyńmy to przyjemniejszym dzięki domowej piña coladzie.
Składniki, których potrzebujesz
1 kawałek arbuz
3 dl sok - ananasowy (zimny)
2 dl rum - kubański
1 szt pomarańcza
1 plasterek ananas
lód
1 kropla syrop - kokosowy
1 szt winogrono
1 dl śmietana
1 szt wisienka
Sposób przygotowania
Na wstęp wkładamy do zamrażarki, aby zrobić lód.
Przygotujemy shaker i szklanki, w których podamy gotowy napój. Na desce pokroimy kawałki arbuza, pomarańczy i ananasa. Do tego dodamy czereśnie i winogrona. Wszystkimi tymi składnikami na końcu udekorujemy napój.
Do shakera wlewamy sok ananasowy, który wcześniej włożyliśmy do lodówki. Następnie dodajemy smaczny kubański rum. A na końcu dodajemy śmietanę. (stosunek 3:2:1) Mieszamy w shakerze. Odrobinę kokosowego syropu doda mu sznytu.
Serwujemy z lodem, dekorujemy i cieszymy się chwilą relaksu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pińakolada
Pina colada to orzeźwiający karaibski koktajl, który pochodzi z Portoryko. Głównymi składnikami są biały rum, mleko kokosowe i sok ananasowy. Ten napój charakteryzuje się słodką i kremową konsystencją, która doskonale wprowadza w tropikalną atmosferę. Szklanka pina colady jest często ozdobiona kawałkiem ananasa lub wisienką i podawana ze słomką. Jest popularna na letnich imprezach, plażach i w barach na całym świecie. Bezalkoholową wersją jest tzw. „virgin piña colada”, która nie zawiera rumu i jest odpowiednia także dla dzieci.