Koniakowy kieliszek

Koniakowy kieliszek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Rozbijemy jajka, oddzielimy żółtka od białek. Żółtka utrzemy z cukrem, ubicie śmietanę i następnie stopniowo ją wmieszamy.

Składniki, których potrzebujesz

1 łyżka ajerkoniak
2 łyżki kompotowane mandarynki
2 szt. żółtko
1 łyżka bita śmietana
10 g cukier
do dekoracji 2 szt. kompotowane mandarynki
1 łyżka ajerkoniak

Sposób przygotowania

Z lodówki wyjmujemy schłodzoną szklankę na puchar, do której wkładamy odsączone mandarynki, które polewamy koniakiem i naszą żółtkową mieszanką. Wierzch dekorujemy mandarynką i delikatnie polewamy ajerkoniakiem.

Tak możemy od razu podawać. Do spożycia używamy łyżeczki z rurką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Koniakowy kieliszek

Szklanka koniakowa to pyszny deser, który łączy delikatność czekolady z bogatym smakiem koniaku. Ten deser często przygotowuje się w kieliszkach, co nadaje mu elegancki wygląd. Głównymi składnikami są śmietana, czekolada i oczywiście wysokiej jakości koniak, który nadaje deserowi wyjątkowy charakter. Może być ozdobiony bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi. Szklanka koniakowa to idealny wybór na uroczyste okazje lub jako luksusowe zakończenie romantycznej kolacji.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery, Drinki, Owocowe
Štítky: koktajle, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Koniakowy kieliszek.

Dodaj komentarz