Koniakowy kieliszek
![Koniakowy kieliszek](/i/pl/koniakowy-kieliszek.jpg)
Rozbijemy jajka, oddzielimy żółtka od białek. Żółtka utrzemy z cukrem, ubicie śmietanę i następnie stopniowo ją wmieszamy.
Składniki, których potrzebujesz
1 łyżka ajerkoniak
2 łyżki kompotowane mandarynki
2 szt. żółtko
1 łyżka bita śmietana
10 g cukier
do dekoracji 2 szt. kompotowane mandarynki
1 łyżka ajerkoniak
Sposób przygotowania
Z lodówki wyjmujemy schłodzoną szklankę na puchar, do której wkładamy odsączone mandarynki, które polewamy koniakiem i naszą żółtkową mieszanką. Wierzch dekorujemy mandarynką i delikatnie polewamy ajerkoniakiem.
Tak możemy od razu podawać. Do spożycia używamy łyżeczki z rurką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Koniakowy kieliszek
Szklanka koniakowa to pyszny deser, który łączy delikatność czekolady z bogatym smakiem koniaku. Ten deser często przygotowuje się w kieliszkach, co nadaje mu elegancki wygląd. Głównymi składnikami są śmietana, czekolada i oczywiście wysokiej jakości koniak, który nadaje deserowi wyjątkowy charakter. Może być ozdobiony bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi. Szklanka koniakowa to idealny wybór na uroczyste okazje lub jako luksusowe zakończenie romantycznej kolacji.