Tradycyjny świąteczny poncz
![Tradycyjny świąteczny poncz](/i/pl/tradycyjny-swiateczny-poncz.jpg)
Tradycyjny napój świąteczny.
Składniki, których potrzebujesz
250 ml wino
350 ml woda
1/2 ks cytryna
60 ml rum
1 ks pomarańcza
150 g cukier
Sposób przygotowania
Do wody w garnku wsypujemy cukier, wyciskamy sok z połowy cytryny i pomarańczy, podgrzewamy.
Dolewamy wino z rumem. Tak jak w przypadku grzańca, tylko podgrzewamy, inaczej podczas gotowania odparowałby alkohol.
Puncz nalewamy do szklanek do herbaty i ozdabiamy plasterkiem cytryny. Pijemy gorące.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tradycyjny świąteczny poncz
Tradycyjny grzaniec bożonarodzeniowy to ulubiony napój, który szczególnie w okresie świątecznym serwuje się na początku zimowych świąt. Jego bazą jest czerwone lub białe wino, które razem z przyprawami, takimi jak goździki, cynamon i anyż, jest podgrzewane. Często dodaje się również owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny, aby orzeźwić smak. Grzaniec zazwyczaj podaje się na gorąco i jest idealny na rozgrzanie w chłodne zimowe wieczory. Ten napój łączy przyjemne chwile z rodziną i przyjaciółmi w świątecznej atmosferze.