Sylwestrowa kula
Obrane pomarańcze kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy i odkładamy sok z ananasa, odsączamy też kompot z mandarynek i ponownie kroimy na małe kawałki.
Składniki, których potrzebujesz
1 l białe półsłodkie wino
3 szt. większy pomarańcz
1 puszka kompotowane mandarynki
2 paczki cukier waniliowy
1 puszka kompotowany ananas
0,5 l wódka
Sposób przygotowania
Wszystkie owoce wkładamy do szklanej miski i posypujemy cukrem waniliowym, wlewamy odcedzony sok ananasowy. Wszystko ładnie mieszamy. Dodajemy wino, wódkę i znowu mieszamy.
Bouli następnie dosładzamy według smaku.
Po odstawieniu podajemy schłodzoną bouli.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sylwestrowa kula
Sylwestrowa kula to tradycyjna czeska potrawa, która często przygotowywana jest na obchody Sylwestra. To pyszne danie składa się z warstwy ciasta wypełnionej różnymi nadzieniami, takimi jak szynka, sery i warzywa. Sylwestrowa kula cieszy się popularnością z powodu swojej zmienności, ponieważ można ją łatwo dostosować do smaku i dostępnych składników. Zwykle podaje się ją na ciepło jako słoną przekąskę, idealną do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną podczas celebracji nadejścia Nowego Roku. To doskonały wybór na urozmaicenie sylwestrowego menu!