Węgierska pasztet jajeczny

Węgierska pasztet jajeczny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Znakomita jajeczna pasztet, na której każdy się rozsmakuje.

Składniki, których potrzebujesz

8 szt. jajka
20 dkg wędliny miękkiej
1 szt. cebula
1 słoik moravanka
150 ml woda
1 szt. żelatyna do galaretki jajecznej
1 - 2 łyżki musztarda
1 kostka kostka rosołowa
1 szt. majonez
mielony czarny pieprz
sól

Sposób przygotowania

Cebulę, kiełbasę i jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa z moravanki kroimy na mniejsze kawałki, a zalewę odkładamy na bok. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól, pieprz, musztardę, majonez.

Przygotowujemy zalewę. Do zalewy z moravanki dodajemy około 150 ml wody, kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy.

Gotową zalewą zalewamy mieszankę jajeczną, mieszamy i wlewamy do formy w kształcie dzika lub innej formy. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.

Pasztet jajeczny podajemy z pieczywem i dekorujemy świeżymi warzywami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Węgierska pasztet jajeczny

Jajeczna pasztetowa to tradycyjne czeskie danie, które często przygotowuje się podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jest zrobiona z gotowanych jaj, wysokiej jakości mięsa i warzyw, wszystko związane żelatyną dla stabilnej struktury. Po stężeniu podawana jest pokrojona w plastry, zwykle z chlebem i kiszonymi ogórkami. To delikatna i odżywcza alternatywa klasycznej pasztetowej, która zachwyca nie tylko miłośników mięsa. Jajeczna pasztetowa ma soczysty smak i cieszy się popularnością dzięki swojej prostocie i szybkiemu przygotowaniu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Węgierska pasztet jajeczny.

Dodaj komentarz