Węgierska pasztet jajeczny
Znakomita jajeczna pasztet, na której każdy się rozsmakuje.
Składniki, których potrzebujesz
8 szt. jajka
20 dkg wędliny miękkiej
1 szt. cebula
1 słoik moravanka
150 ml woda
1 szt. żelatyna do galaretki jajecznej
1 - 2 łyżki musztarda
1 kostka kostka rosołowa
1 szt. majonez
mielony czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania
Cebulę, kiełbasę i jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa z moravanki kroimy na mniejsze kawałki, a zalewę odkładamy na bok. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól, pieprz, musztardę, majonez.
Przygotowujemy zalewę. Do zalewy z moravanki dodajemy około 150 ml wody, kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy.
Gotową zalewą zalewamy mieszankę jajeczną, mieszamy i wlewamy do formy w kształcie dzika lub innej formy. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.
Pasztet jajeczny podajemy z pieczywem i dekorujemy świeżymi warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Węgierska pasztet jajeczny
Jajeczna pasztetowa to tradycyjne czeskie danie, które często przygotowuje się podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jest zrobiona z gotowanych jaj, wysokiej jakości mięsa i warzyw, wszystko związane żelatyną dla stabilnej struktury. Po stężeniu podawana jest pokrojona w plastry, zwykle z chlebem i kiszonymi ogórkami. To delikatna i odżywcza alternatywa klasycznej pasztetowej, która zachwyca nie tylko miłośników mięsa. Jajeczna pasztetowa ma soczysty smak i cieszy się popularnością dzięki swojej prostocie i szybkiemu przygotowaniu.