Sałatka makaronowa z warzywami

Sałatka makaronowa to idealny wybór na zimny lunch, który można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Łącząc różne rodzaje...
Składniki, których potrzebujesz
1 opakowanie makaronu (świderki)
ogórek świeży
cebula
świeża papryka
sól
pieprz mielony
1 kubek jogurtu białego (170 g)
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu w wodzie w garnku. W międzyczasie kroimy warzywa na małe kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy do dużej miski (lub możemy zostawić w garnku), dodajemy warzywa, solimy i pieprzymy, wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy według potrzeb. Według gustu można dodać jogurt.
Wymieszany sałatkę umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce, aby schłodziła się. Następnie podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka makaronowa z warzywami
Sałatka makaronowa z warzywami to orzeźwiające i pożywne danie, idealne na letnie dni lub jako dodatek do grilla. Kombinacja różnych rodzajów makaronu z świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, papryka, ogórek i groszek, tworzy różnorodną paletę smakową. Jako dressing można użyć oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ziół, które nadadzą sałatce świeży aromat. Ta sałatka jest również świetna do przygotowania z wyprzedzeniem i można ją łatwo wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak sery czy oliwki. Ciesz się jej różnorodnością i zdrowotnymi właściwościami!