Sałatka szopska

Sałatka szopska
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Ten przepis jest na przygotowanie 2 porcji pochodzenia bułgarskiego. Obraną ogórkę i umyte pomidory kroimy na kawałki. Smażymy papryki i drobno kroimy razem z obranym cebulą, pietruszką i świeżą papryką.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt. cebula
10 dkg ser bałkański
10 dkg ogórek sałatkowy
1 szt. papryka
2 szt. pieczone papryki
3 g natka pietruszki
4 szt. pomidor
sól
bułgarska przyprawa
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Wszystko razem mieszamy i na talerzu skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy bułgarską przyprawą i na wierzchu kruszymy ser bałkański. Dekorujemy natką pietruszki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka szopska

Sałatka szopska to typowa bałkańska sałatka, która pochodzi z Bułgarii. Składa się głównie ze świeżych składników, takich jak pomidory, ogórki, papryka i cebula. Wszystkie te składniki są krojone w kostkę i mieszane razem. Sałatka zazwyczaj doprawiana jest oliwą z oliwek, octem i solą. Na wierzchu często posypywana jest startym serem feta, co nadaje sałatce kremowy smak. Sałatka szopska jest ulubioną częścią wielu menu w restauracjach i jest ceniona za swoją świeżość i wartości odżywcze.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sałatka, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia bułgarska, sałatka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sałatka szopska.

Dodaj komentarz