Sałatka szopska
Ten przepis jest na przygotowanie 2 porcji pochodzenia bułgarskiego. Obraną ogórkę i umyte pomidory kroimy na kawałki. Smażymy papryki i drobno kroimy razem z obranym cebulą, pietruszką i świeżą papryką.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. cebula
10 dkg ser bałkański
10 dkg ogórek sałatkowy
1 szt. papryka
2 szt. pieczone papryki
3 g natka pietruszki
4 szt. pomidor
sól
bułgarska przyprawa
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wszystko razem mieszamy i na talerzu skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy bułgarską przyprawą i na wierzchu kruszymy ser bałkański. Dekorujemy natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka szopska
Sałatka szopska to typowa bałkańska sałatka, która pochodzi z Bułgarii. Składa się głównie ze świeżych składników, takich jak pomidory, ogórki, papryka i cebula. Wszystkie te składniki są krojone w kostkę i mieszane razem. Sałatka zazwyczaj doprawiana jest oliwą z oliwek, octem i solą. Na wierzchu często posypywana jest startym serem feta, co nadaje sałatce kremowy smak. Sałatka szopska jest ulubioną częścią wielu menu w restauracjach i jest ceniona za swoją świeżość i wartości odżywcze.