Sałatka Coleslaw
Sałatka coleslaw, jaką wszyscy znamy z KFC.
Składniki, których potrzebujesz
1 główka mniejsze białe kapusty
1 szt. cebula
1 szt. większa marchewka
1/4 szt. mały seler
1 łyżka sól
sos
100 ml śmietana do ubijania
1 łyżeczka ocet
200 g majonez
1 szczypta mielony pieprz
2 - 3 łyżki cukier kryształ
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy na cienkie plastry i następnie przekrawamy na centymetrowe kawałki. Dodajemy łyżkę soli, dokładnie mieszamy i przez 20-30 minut ręcznie ugniatamy, aby kapusta puściła jak najwięcej soku. Część płynu odlewamy.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy z kapustą.
Przygotowujemy sos, mieszając cukier, majonez i śmietanę.
Sałatkę mieszamy, doprawiamy octem, pieprzem i solą według smaku i odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się przegryzła. Przed podaniem ponownie dokładnie mieszamy.
Sałatkę Coleslaw podajemy do mięsa lub po prostu z pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka Coleslaw
Sałatka Coleslaw to orzeźwiające danie, które składa się głównie z poszatkowanej kapusty, często uzupełnionej marchewką i różnymi sosami. Najbardziej znana jest wersja majonezowa, która nadaje jej delikatność i kremową teksturę. Ta sałatka jest popularna jako dodatek do potraw z grilla lub kanapek, ponieważ doskonale równoważy smaki i dodaje potrawom świeżości. Coleslaw jest również pożywny, pełen witamin i błonnika, co czyni go zdrowym wyborem na codzienną dietę.