Sałatka makaronowa z tuńczykiem
W osolonej wodzie ugotujemy makaron. W międzyczasie ugotujemy na twardo obie jajka.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. czerwona papryka
1 szt. żółta papryka
majonez
150 g ser edamski
250 g śmietana kwaśna
1 opakowanie makarony (spirale)
2 szt. jajka
1 - 2 puszki tuńczyk w sosie własnym
2 - 3 szt. ogórki konserwowe
wg smaku mrożony groszek
przyprawa chili
mielony czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania
Odcedzamy sok z tuńczyka i mieszamy z makaronami. Następnie kroimy ogórki, ser i papryki w kostkę, mieszamy z makaronami, majonezem i śmietaną. Skropimy kilkoma kroplami cytryny i doprawiamy przyprawą chili, solą i pieprzem.
Po wymieszaniu sałatkę podajemy od razu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem to orzeźwiające i pożywne danie, idealne na letnie dni lub jako szybki obiad. Połączenie makaronu, konserwowanego tuńczyka, świeżych warzyw i ziół tworzy pysz symfonię smaków. Możesz dodać również oliwki, kukurydzę lub majonez dla bardziej kremowej konsystencji. Ta sałatka jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także świetnie syci i dodaje energii. Idealna jako przekąska na piknik lub dodatek do grillowania.