Sałatka pomidorowa ze śmietaną kwaśną
Zaczniemy od ugotowania jajek na twardo, obrania ich i zostawienia do wystygnięcia.
Składniki, których potrzebujesz
10 szt. pomidory
1 kubek śmietana kwaśna
1 szt. cebula
3 szt. jajka
do smaku przyprawa Vegeta
mielony czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania
W międzyczasie kroimy pomidory na małe kawałki, cebulę drobno siekamy i wkładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy.
Schłodzone jajka również drobno kroimy i mieszamy z masą. Ja jeszcze według smaku przyprawiam Vegetą.
Tak przygotowaną sałatkę jeszcze raz dokładnie mieszamy, wkładamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziła i przegryzła, a następnie możemy podawać od razu, najlepiej z świeżym pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka pomidorowa ze śmietaną kwaśną
Sałatka pomidorowa z kwaśną śmietaną to orzeźwiające i zdrowe danie, idealne na letnie dni. Świeże pomidory kroi się w kostkę i miesza z drobno posiekaną cebulą oraz świeżymi ziołami. Dodanie kwaśnej śmietany nadaje sałatce kremową konsystencję i podkreśla smak pomidorów. Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie. Podaje się jako dodatek do mięsnych potraw lub jako lekka przekąska. Spróbuj przygotować ją w domu i ciesz się pysznym połączeniem smaków!