Sałatka grecka

Pomidory kroimy w plastry, papryki w cienkie paski, ogórki albo ścieramy na grubych oczkach, albo kroimy w plastry. Wszystko mieszamy z majonezem albo…
Składniki, których potrzebujesz
300 g pomidorów
300 g świeżej papryki
1 ogórek sałatkowy
100 g majonezu lub 2 jogurty naturalne
5 łyżek oleju
sól
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy na kawałki, papryki kroimy w cienkie paski, a ogórki albo drobno ścieramy, albo kroimy w plasterki.
Wszystko dokładnie mieszamy z majonezem lub dressingiem z oleju i jogurtu i dodajemy sól do smaku.
Sałatkę podajemy z białym pieczywem dobrze schłodzoną jako samodzielną mistrzowską wersję dania.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka grecka
Grecka sałatka to orzeźwiające danie pełne smaku i kolorów. Tradycyjnie składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta, co nadaje jej charakterystyczny smak. Do przyprawienia używa się oliwy z oliwek, oregano i soku z cytryny. Ta sałatka często podawana jest jako dodatek do miejscowych potraw, ale może być również lekkim daniem głównym. Dzięki swojemu prostemu składowi jest nie tylko zdrowa, ale także szybka w przygotowaniu i idealna na letnie dni.