Sałatka z warzywami i makaronami

Makaron gotujemy tak, aby pozostały lekko twarde, a następnie odcedzamy. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w pióra, dodajemy drobno posiekany czosnek i pozwalamy na uwolnienie jego aromatu.
Składniki, których potrzebujesz
200 g małych makaronów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 papryka
1 kapusta chińska
1 marchew
½ ogórka
olej
sól
biały ocet winny
Sposób przygotowania
Makaron ugotujemy do miękkości, ale tak, aby były jeszcze trochę twarde, a następnie je odcedzimy.
Na oleju zeszklimy cebulę pokrojoną w pióra, dodamy drobno posiekany czosnek i pozwolimy mu uwolnić swój zapach.
Dodamy pokrojoną cukinię w małe kostki, paprykę w cienkie plasterki, kapustę chińską (liście porwiemy na mniejsze kawałki, a ogonki pokroimy), posolimy i smażymy przez 5 minut.
Warzywa wmieszamy do odcedzonych makaronów.
Na koniec wmieszamy drobno startą marchewkę i pokrojoną ogórka w małe kostki.
Według smaku dodamy sól i przyprawimy octem winnym.
Sałatkę można podawać na ciepło jako dodatek lub na zimno jako zwykłą sałatkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z warzywami i makaronami
Sałatka z warzywami i makaronami to orzeźwiające i pożywne danie, które łączy smaki świeżych warzyw z delikatnymi makaronami. To danie jest idealne na lekki obiad lub kolację i można je łatwo dostosować do sezonowych składników. Podstawą sałatki są często pomidory cherry, ogórki, papryka i oliwki, które dodają koloru i tekstury. Można ją wzbogacić o zioła i dressing według smaku, tworząc wspaniałe połączenie zdrowia i smaku. Sałatka to również doskonały wybór dla wegetarian i wegan.