Tiramisu po domácku
Świetny deser na uroczystość lub popołudniową przekąskę.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt śmietana do ubijania
2 szt masło kanapkowe
200 g cukier puder
2 łyżki rum
2 opakowania biszkopty dla dzieci
1 duża szklanka kawa czarna
Sposób przygotowania
Zabierzmy się do pracy. Zaparzymy czarną kawę. Dodamy rum, aż kawa nie będzie gorąca.
Przygotujemy większą miskę lub formę do ciasta. Możemy położyć na dnie papier do pieczenia.
Teraz mamy dwie wersje postępowania. Albo ułożysz biszkopty dziecięce na dnie i polejesz je kawą wymieszaną z rumem, albo w drugiej wersji będziesz lekko maczać biszkopty w kawie z rumem, a potem układać na dnie. Zależy to od Ciebie.
Teraz ubijemy śmietanę z cukrem pudrem. Potem, po trochę, wmieszamy mascarpone. Trzepaczką wymieszamy wszystkie składniki, aby się ładnie połączyły.
Więc mamy namoczone (w kawie z rumem) biszkopty ułożone na dnie formy. Na nie rozsmarowujemy ubitą śmietanę. Następnie ponownie kładziemy namoczone biszkopty, a potem śmietanę. Powtarzamy. Na końcu będzie śmietana, którą dekorujemy kakao. Do dekoracji kakao możemy użyć różnych szablonów, aby efekt końcowy był doskonały. Na wierzchu kładziemy listki melisy.
Na kilka godzin wstawiamy do chłodzenia i możemy podać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tiramisu po domácku
Tiramisu po domácku to ulubiony włoski deser, który składa się z warstw biszkoptów nasączonych espresso i odpowiednio słodkiego kremu mascarpone. Na wierzchu zazwyczaj znajduje się kakao lub starta czekolada, aby zwiększyć doznania smakowe. Domowa wersja umożliwia użycie różnych składników według własnych preferencji, na przykład dodanie kropli likieru do kawy dla dorosłej wersji. Wraz ze świeżą kawą lub espresso, tiramisu zapewnia doskonałe doświadczenie dla miłośników słodkości. To łatwy i szybki deser, który jednocześnie jest bardzo smaczny i wdzięczny na każdą okazję.