Puddingowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Wyborny deser do letniej kawy.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto
4 szt jajka
200 g mąka pszenna typ 450
200 g cukier kryształ
4 łyżki gorąca woda
krem
250 g masło (Złota Haná)
650 ml mleko
250 g ser twarogowy miękki
2 szt proszek budyniowy waniliowy
4 szt brzoskwinie z kompotu
do dekoracji
1 szt bita śmietana
starta czekolada
nadzienie 1 szt utwardzacz do bitej śmietany
według potrzeby mąka do oprószenia
słonina do smarowania
Sposób przygotowania
Ubijamy jajka z cukrem, gorącą wodą i stopniowo dodajemy mąkę. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy grubą mąką. Pieczemy w 200 °C przez 10 - 15 minut.
W międzyczasie gotujemy gęsty budyń z mleka, cukru i budyniów. W misce ubijamy masło, dodajemy twaróg, cukier waniliowy i stopniowo dodajemy budyń. Na koniec mieszamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Powstałą masą smarujemy ostudzony biszkopt. Na wierzchu biszkoptu kładziemy bitą śmietanę ubitą ze stabilizatorem i posypujemy startą czekoladą.
Schłodzone puddingi z brzoskwinią możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Puddingowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Budyniowe ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Ten delikatny wypiek składa się z aksamitnego budyniowego kremu, który uzupełniają orzeźwiające plasterki brzoskwiń. Puszysta i lekka bożyszcze bitej śmietany dodaje znakomitego smaku i doskonale kontrastuje z kremową strukturą budyniu. Idealne na letnie przyjęcia lub jako słodkie zwieńczenie po rodzinny obiedzie, budyniowe ciasta są proste w przygotowaniu i oferują unikalne doświadczenie dla wszystkich smakoszy. Cieszcie się tą słodką radością z przyjaciółmi i rodziną!