Puddingowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Puddingowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wyborny deser do letniej kawy.

Składniki, których potrzebujesz

ciasto
4 szt jajka
200 g mąka pszenna typ 450
200 g cukier kryształ
4 łyżki gorąca woda

krem
250 g masło (Złota Haná)
650 ml mleko
250 g ser twarogowy miękki
2 szt proszek budyniowy waniliowy
4 szt brzoskwinie z kompotu

do dekoracji
1 szt bita śmietana
starta czekolada
nadzienie 1 szt utwardzacz do bitej śmietany
według potrzeby mąka do oprószenia
słonina do smarowania

Sposób przygotowania

Ubijamy jajka z cukrem, gorącą wodą i stopniowo dodajemy mąkę. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy grubą mąką. Pieczemy w 200 °C przez 10 - 15 minut.

W międzyczasie gotujemy gęsty budyń z mleka, cukru i budyniów. W misce ubijamy masło, dodajemy twaróg, cukier waniliowy i stopniowo dodajemy budyń. Na koniec mieszamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Powstałą masą smarujemy ostudzony biszkopt. Na wierzchu biszkoptu kładziemy bitą śmietanę ubitą ze stabilizatorem i posypujemy startą czekoladą.

Schłodzone puddingi z brzoskwinią możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Puddingowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Budyniowe ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Ten delikatny wypiek składa się z aksamitnego budyniowego kremu, który uzupełniają orzeźwiające plasterki brzoskwiń. Puszysta i lekka bożyszcze bitej śmietany dodaje znakomitego smaku i doskonale kontrastuje z kremową strukturą budyniu. Idealne na letnie przyjęcia lub jako słodkie zwieńczenie po rodzinny obiedzie, budyniowe ciasta są proste w przygotowaniu i oferują unikalne doświadczenie dla wszystkich smakoszy. Cieszcie się tą słodką radością z przyjaciółmi i rodziną!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Puddingowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz