Panna cotta

Panna cotta
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kremowy włoski deser.

Składniki, których potrzebujesz

500 ml śmietana do ubijania
100 ml mleko
2 plastry żelatyna
200 g cukier
1 szt. laska wanilii
do dekoracji mięta
owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

W jednym garnku, na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę w mleku, tak aby się nie gotowała. Do drugiego wlewamy śmietanę. Obok otwieramy strąk wanilii, wydrążamy wnętrze i mieszamy z cukrem. Taką mieszankę dodajemy do garnka ze śmietaną i przy ciągłym ubijaniu doprowadzamy do wrzenia. Po tym jak doprowadziliśmy śmietanę do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i ubijamy do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć.

Do tego dodajemy żelatynę i ponownie ubijamy. W tym momencie już nie gotujemy.

Masa w ten sposób wlewamy do wcześniej przygotowanych foremek i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Następnie wyjmujemy na talerz, dekorujemy owocami i gałązką mięty.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Panna cotta

Panna cotta to tradycyjny włoski deser, który składa się z gotowanej śmietany, cukru i żelatyny. Jego nazwa dosłownie oznacza "gotowana śmietana". Ten delikatny i kremowy deser często podawany jest z owocowymi sosami lub polewą karmelową, co nadaje mu orzeźwiający smak. Panna cotta jest popularna ze względu na łatwą przygotowanie i zmienność; można ją aromatyzować różnymi składnikami, takimi jak wanilia, kawa czy cytrusy. Jest idealnym deserem na różne okazje, od rodzinnych uroczystości po romantyczne kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery, Włoski, Ciasto, Owocowe
Štítky: deser, Kuchnia włoska, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Panna cotta.

Dodaj komentarz