Panna cotta
Kremowy włoski deser.
Składniki, których potrzebujesz
500 ml śmietana do ubijania
100 ml mleko
2 plastry żelatyna
200 g cukier
1 szt. laska wanilii
do dekoracji mięta
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
W jednym garnku, na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę w mleku, tak aby się nie gotowała. Do drugiego wlewamy śmietanę. Obok otwieramy strąk wanilii, wydrążamy wnętrze i mieszamy z cukrem. Taką mieszankę dodajemy do garnka ze śmietaną i przy ciągłym ubijaniu doprowadzamy do wrzenia. Po tym jak doprowadziliśmy śmietanę do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i ubijamy do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć.
Do tego dodajemy żelatynę i ponownie ubijamy. W tym momencie już nie gotujemy.
Masa w ten sposób wlewamy do wcześniej przygotowanych foremek i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Następnie wyjmujemy na talerz, dekorujemy owocami i gałązką mięty.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Panna cotta
Panna cotta to tradycyjny włoski deser, który składa się z gotowanej śmietany, cukru i żelatyny. Jego nazwa dosłownie oznacza "gotowana śmietana". Ten delikatny i kremowy deser często podawany jest z owocowymi sosami lub polewą karmelową, co nadaje mu orzeźwiający smak. Panna cotta jest popularna ze względu na łatwą przygotowanie i zmienność; można ją aromatyzować różnymi składnikami, takimi jak wanilia, kawa czy cytrusy. Jest idealnym deserem na różne okazje, od rodzinnych uroczystości po romantyczne kolacje.