Wieprzowina na grzybach

Wieprzowina na grzybach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Pokroimy mięso w kostkę, posolimy, popieprzymy, włożymy do lodówki na 30 minut przykryte, aby się zamarynowało. Pokroimy grzyby.

Składniki, których potrzebujesz

500 g wieprzowina
1 szt. większa cebula
wg smaku kminek
vegeta
sól
wg potrzeb mąka półgruboziarnista
woda
olej
suszone lub świeże grzyby

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno kroimy. Smażymy ją na oleju w garnku, a następnie dodajemy mięso, grzyby i chwilę podsmażamy. Posypujemy kminkiem, podlewamy wodą i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Solimy, doprawiamy vegetą i zagęszczamy mąką.

Możemy podawać zarówno z ryżem, jak i z makaronem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina na grzybach

Wieprzowina z grzybami to tradycyjna czeska potrawa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie przygotowuje się z wysokiej jakości wieprzowiny, która duszona jest razem ze świeżymi lub suszonymi grzybami, zazwyczaj takimi jak borowiki czy pieczarki. Powstały sos jest pełen umami i doskonale komponuje się z kluskami lub ziemniakami. W połączeniu z cebulą i ziołami to danie tworzy pyszny i sycący przysmak, który z radością rozkoszuje się cała rodzina.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Sosy, Wieprzowina
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowina na grzybach.

Dodaj komentarz