Wieprzowina na grzybach
Pokroimy mięso w kostkę, posolimy, popieprzymy, włożymy do lodówki na 30 minut przykryte, aby się zamarynowało. Pokroimy grzyby.
Składniki, których potrzebujesz
500 g wieprzowina
1 szt. większa cebula
wg smaku kminek
vegeta
sól
wg potrzeb mąka półgruboziarnista
woda
olej
suszone lub świeże grzyby
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno kroimy. Smażymy ją na oleju w garnku, a następnie dodajemy mięso, grzyby i chwilę podsmażamy. Posypujemy kminkiem, podlewamy wodą i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Solimy, doprawiamy vegetą i zagęszczamy mąką.
Możemy podawać zarówno z ryżem, jak i z makaronem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina na grzybach
Wieprzowina z grzybami to tradycyjna czeska potrawa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie przygotowuje się z wysokiej jakości wieprzowiny, która duszona jest razem ze świeżymi lub suszonymi grzybami, zazwyczaj takimi jak borowiki czy pieczarki. Powstały sos jest pełen umami i doskonale komponuje się z kluskami lub ziemniakami. W połączeniu z cebulą i ziołami to danie tworzy pyszny i sycący przysmak, który z radością rozkoszuje się cała rodzina.