Chrupate kluski na szybko
![Chrupate kluski na szybko](/i/pl/chrupate-kluski-na-szybko.jpg)
Czasami możemy usłyszeć o nich również jako o zjeżdżaczach lub niebieskich.
Składniki, których potrzebujesz
sól
750 g ziemniaczana
1 szt. jajko
300 g mąka gruboziarnista
Sposób przygotowania
Świeże ziemniaki obieramy i na drobnej tarce ścieramy do miski. Po odstaniu odcedzamy nadmiar wody.
Po posoleniu ziemniaków dodajemy jajko, przesianą mąkę gruboziarnistą i z tego wszystkiego zagniatamy ciasto. W wodzie za pomocą dużej łyżki formujemy z tego ciasta mniejsze, podłużne kluseczki, które następnie wrzucamy do większej ilości osolonej wrzącej wody.
Ostrożnie oddzielamy je od siebie łyżką i gotujemy przez około 8 - 10 minut, w zależności od wielkości.
Te ugotowane pyszności wyjmujemy z wody, najlepiej łyżką cedzakową i pozostawiamy na chwilę do odsączenia.
Kluski podajemy już pokrojone, na talerze. Najlepszy smak osiągniemy, gdy następnie posypiemy je smażoną cebulką, najlepiej na smalcu i podajemy z wędzonym mięsem oraz duszoną kapustą. Mogą być także podawane z gulaszem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chrupate kluski na szybko
Furczaki na szybko to znakomita i szybka potrawa, którą pokochasz. Ten wspaniały czeski przepis łączy ziemniaki i mąkę, które tworzą puszyste knedliki pełne smaku. Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilka minut, co czyni je idealnym daniem na zabiegane dni. Furczaki można podawać jako dodatek do mięsa lub delektować się nimi z sosem. Dodając zioła lub przyprawy, możesz wzbogacić ich smak i zamienić je w pyszne przeżycie.