Sernik na śmietanie
Dzień czy dwa wcześniej przygotowujemy naszą mięsową bazę, aby mięso było miększe, i to w ten sposób. Oczyszczone warzywa kroimy na kawałki, myjemy mięso i wkładamy do garnka. Na nie układamy pokrojone warzywa i cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowane wkładamy do lodówki.
Składniki, których potrzebujesz
100 g warzywa korzeniowe
liść laurowy
sól
2 dl śmietana kwaśna
1 dl mleko
całe ziele angielskie
40 g masło
mielony czarny pieprz
40 g cebula
cały czarny pieprz
400 g polędwica wołowa lub wołowina tylna
40 g mąka pszenna
Sposób przygotowania
Po wyjęciu, zawartość garnka ładnie podsmażamy i podlewamy wywarem lub wodą. Przykrywamy, a następnie dusimy, aż mięso zmięknie. Polędwicę wyjmujemy i kroimy na plastry.
Pozostały sos mieszamy z mlekiem i mąką, a następnie chwilę gotujemy. Sos przecedzamy, a warzywa, które utkną, możemy przetrzeć przez sito lub zmiksować. Na końcu jeszcze dosalamy, doprawiamy pieprzem i możemy zasłodzić lub zakwasić do smaku.
Do sosu wkładamy nasze mięso i podgrzewamy.
Podajemy najlepiej z knedlikami bułkowymi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik na śmietanie
Svícowa na śmietanie to tradycyjna czeska potrawa, która przygotowywana jest z wołowej polędwicy. To pyszne danie zazwyczaj podawane jest z delikatnym sosem śmietanowym, który zawiera warzywa, przyprawy i sok z cytryny. Svícowa często uzupełniana jest knedlikiem bułczanym, który świetnie wchłania sos. To danie jest popularne na uroczystości i jest typowym przykładem czeskiej kuchni, która kładzie nacisk na smaczne i sycące potrawy. Svícowa na śmietanie to radość dla wielu smakoszy i jest przykładem czeskiej tradycji kulinarnej.