Sernik na śmietanie

Sernik na śmietanie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Dzień czy dwa wcześniej przygotowujemy naszą mięsową bazę, aby mięso było miększe, i to w ten sposób. Oczyszczone warzywa kroimy na kawałki, myjemy mięso i wkładamy do garnka. Na nie układamy pokrojone warzywa i cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowane wkładamy do lodówki.

Składniki, których potrzebujesz

100 g warzywa korzeniowe
liść laurowy
sól
2 dl śmietana kwaśna
1 dl mleko
całe ziele angielskie
40 g masło
mielony czarny pieprz
40 g cebula
cały czarny pieprz
400 g polędwica wołowa lub wołowina tylna
40 g mąka pszenna

Sposób przygotowania

Po wyjęciu, zawartość garnka ładnie podsmażamy i podlewamy wywarem lub wodą. Przykrywamy, a następnie dusimy, aż mięso zmięknie. Polędwicę wyjmujemy i kroimy na plastry.

Pozostały sos mieszamy z mlekiem i mąką, a następnie chwilę gotujemy. Sos przecedzamy, a warzywa, które utkną, możemy przetrzeć przez sito lub zmiksować. Na końcu jeszcze dosalamy, doprawiamy pieprzem i możemy zasłodzić lub zakwasić do smaku.

Do sosu wkładamy nasze mięso i podgrzewamy.

Podajemy najlepiej z knedlikami bułkowymi.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik na śmietanie

Svícowa na śmietanie to tradycyjna czeska potrawa, która przygotowywana jest z wołowej polędwicy. To pyszne danie zazwyczaj podawane jest z delikatnym sosem śmietanowym, który zawiera warzywa, przyprawy i sok z cytryny. Svícowa często uzupełniana jest knedlikiem bułczanym, który świetnie wchłania sos. To danie jest popularne na uroczystości i jest typowym przykładem czeskiej kuchni, która kładzie nacisk na smaczne i sycące potrawy. Svícowa na śmietanie to radość dla wielu smakoszy i jest przykładem czeskiej tradycji kulinarnej.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Wołowina, Sosy, Herbatniki na śmietanie
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sernik na śmietanie.

Dodaj komentarz