Sałatka ryżowa z kawałkami kurczaka
Samozřejmě, ale potřeboval bych text, který chcete přeložit. Prosim, poskytněte mi ho.
Składniki, których potrzebujesz
200 - 300 g pierś kurczaka
1 puszka konserwowanej kukurydzy
200 g ryż jaśminowy
marynata 1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka gorąca woda
sól
1 łyżeczka miód
2 ząbki czosnek
do smaku por
sos tatarski
jogurt naturalny lub śmietana
natka pietruszki
w razie potrzeby oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
Użyjemy kawałków kurczaka marynowanych w marynacie z miodu, sosu sojowego i gorącej wody, do tego dodamy zmiażdżony czosnek i lekko posolimy.
Mięso z kurczaka zostawiamy w marynacie na minimum godzinę, ale im dłużej, tym lepiej. Gotujemy ryż do miękkości.
Odsączamy konserwowaną kukurydzę, por myjemy i kroimy w plasterki.
Kawałki kurczaka wkładamy na patelnię, gdzie smażymy je na oliwie z oliwek na dużym ogniu.
W misce mieszamy ryż, mięso i warzywa. Do tego dodajemy jogurt z sosem tatarskim według smaku.
Wszystko posypujemy świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Sałatkę podajemy na zimno.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka ryżowa z kawałkami kurczaka
Sałatka ryżowa z kawałkami kurczaka to doskonałe i pożywne danie, które łączy smaki i tekstury. Ryż gotuje się na miękko i miesza z chrupiącymi warzywami, takimi jak papryka i ogórek. Pieczone na złoto mięso kurczaka dodaje sałatce soczystości i białka. To danie jest idealne na lunch lub kolację, lekkie i odświeżające, z możliwością różnych przypraw, na przykład ziołami lub sosem. Sałatka ryżowa to doskonały wybór na pikniki, przyjęcia lub jako szybka domowa kolacja.