Domowe bułki z piekarnika
Najpierw przygotujemy zaczyn z odrobiny mąki, drożdży, mleka i cukru. Gdy wyrośnie, wymieszamy go z resztą mąki, mleka, jajkiem, tłuszczem i solą. Z tego wszystkiego wygnieciemy twardsze ciasto, które podzielimy na 4 części. Następnie rozwałkujemy je na okrągłe placki o grubości nieco poniżej 0,5 cm. Każdy z placków pokroimy na 8 trójkątów.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 4 szklanki mąka pszenna
1,25 szklanki letnie mleko
1 szt. jajo
3/4 kostki drożdże
1 łyżka cukier kryształ
3/5 kostki tłuszcz roślinny
1 łyżeczka sól
do posmarowania 1 szt. jajo
wg potrzeby masło
Sposób przygotowania
Każdy z tych trójkątów następnie zwijamy od szerszego końca w kształt rogalika i układamy na nasmarowanej blaszce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze 175°C na złoty kolor.
Po upieczeniu rogaliki smarujemy masłem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowe bułki z piekarnika
Domowe bułeczki z piekarnika to jeden z najlepszych sposobów na cieszenie się świeżym pieczywem. Ich przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci każdego. Bułeczki mają złotą skórkę i puszysty miąższ, który rozpływa się w ustach. Świeżo upieczone, posmarowane masłem lub dżemem stają się doskonałym śniadaniem lub przekąską. Ten przepis przynosi nie tylko wyśmienity smak, ale także poczucie domowego ciepła i przytulności. Wypróbuj i odkryj piękno domowego pieczenia!