Dip czosnkowy
Sos przygotowany na zimno:
Składniki, których potrzebujesz
sos 1 sól
4 ząbki czosnek
4 łyżki oliwa z oliwek
4 łyżki woda
100 g majonez niskotłuszczowy
1 łyżka sok z cytryny
1/2 łyżeczki cukier
pieprz
sos 2 100 g twarożek
2 łyżki mąka pszenna
pieprz
sól
2 szt. cebula dymka
4 ząbki czosnek
2 łyżki olej
do ozdoby posiekana pietruszka lub szczyp
Sposób przygotowania
Utartujemy czosnek z solą i pieprzem. Włożymy do miski i skropimy sokiem z cytryny, mieszamy, a następnie zalewamy oliwą z oliwek i wodą. Całość kończymy dodając majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy według potrzeby.
Sos przygotowany na ciepło:
Ponownie utartujemy czosnek z solą i pieprzem, drobno pokroimy cebulę i zeszklimy ją na rozgrzanym oleju. Posypujemy mąką, smażymy i zalewamy wywarem. Gotujemy w ten sposób przez około 20 minut. Następnie wmieszamy utarty czosnek, twaróg, posiekane natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy jeszcze według smaku. Sos czosnkowy schładzamy w lodówce i podajemy dobrze schłodzony.
Oba sosy podajemy schłodzone do grillowanych warzyw, ziemniaków i mięs.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dip czosnkowy
Sos czosnkowy to ulubione, smaczne pasty, które doskonale uzupełniają różne dania. Ten sos, oparty na czosnku, jogurcie lub kwaśniej śmietanie, jest idealny na grillowanie, do sałatek lub jako dodatek do warzyw i chipsów. Jego intensywny smak doda wyrazistości wielu różnym potrawom. Sosy czosnkowe są również łatwe w przygotowaniu i można je wzbogacić różnymi ziołami i przyprawami według własnych upodobań. Ta pyszna przekąska to doskonały wybór na każdą imprezę czy rodzinne spotkanie.