Ciasto na wafle
![Ciasto na wafle](/i/pl/ciasto-na-wafle.jpg)
Ciasto na gofry można kupić w sklepie. Ale ciasto na gofry można także łatwo przygotować w domu. Ciasto gofrowe nie jest bowiem niczym skomplikowanym, co by nie mogła opanować początkująca kucharka czy kucharz. My przedstawiamy tutaj doskonały i sprawdzony przepis na ciasto na gofry, którym znacząco poprawicie swoją domową reputację. Dodane rozpuszczone masło sprawi, że gofry będą jeszcze lepsze w dominującym gastronomicznym rankingu.
Ciasto na gofry można również przygotować w wersji słonej, stosując tylko kilka prostych kulinarnych trików. W przepisie pomińcie cukier i ciasto na gofry bardziej posólcie. Możecie również dodać kilka świeżych ziół – natkę pietruszki, bazylię itp. Słone ciasto gofrowe serwujcie z serem topionym lub inną ulubioną pastą. Przepis na ciasto na gofry znajdziecie nieco niżej. Zobaczycie, na pewno Wam zasmakuje.
Składniki, których potrzebujesz
200 g mąki pszennej
100 g mąki półtłustej
75 g cukru pudru
szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
500 ml mleka
100 g roztopionego masła
2 jajka
Sposób przygotowania
Najpierw w mniejszym garnku rozpuść masło. W dużej misce następnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki, którymi są mąka, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlej do nich rozpuszczone masło, mleko i całe jajka (bez skorupki:). Powoli ubij ciasto na gofry.
Gofrownica musi być oczywiście rozgrzana, a dzięki użytemu masłu nie musisz dodawać żadnych dodatkowych tłuszczy do smarowania. Po prostu lej ciasto do gofrownicy i piecz w zależności od jej mocy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto na wafle
Ciasto na gofry jest podstawowym składnikiem do przygotowania pysznych i chrupiących gofrów. Przygotowanie ciasta jest proste: wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło, a następnie dobrze wymieszaj masę. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Dla dodatkowego smaku możesz dodać ekstrakt waniliowy lub cynamon. Wlej ciasto do uprzednio nagrzanego gofrownicy i piecz na złoty kolor. Upieczone gofry podawaj z syropem klonowym, owocami lub bitą śmietaną dla doskonałego doświadczenia.