Ciasto na wafle

Ciasto na wafle
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 10

Ciasto na gofry można kupić w sklepie. Ale ciasto na gofry można także łatwo przygotować w domu. Ciasto gofrowe nie jest bowiem niczym skomplikowanym, co by nie mogła opanować początkująca kucharka czy kucharz. My przedstawiamy tutaj doskonały i sprawdzony przepis na ciasto na gofry, którym znacząco poprawicie swoją domową reputację. Dodane rozpuszczone masło sprawi, że gofry będą jeszcze lepsze w dominującym gastronomicznym rankingu.
Ciasto na gofry można również przygotować w wersji słonej, stosując tylko kilka prostych kulinarnych trików. W przepisie pomińcie cukier i ciasto na gofry bardziej posólcie. Możecie również dodać kilka świeżych ziół – natkę pietruszki, bazylię itp. Słone ciasto gofrowe serwujcie z serem topionym lub inną ulubioną pastą. Przepis na ciasto na gofry znajdziecie nieco niżej. Zobaczycie, na pewno Wam zasmakuje.

Składniki, których potrzebujesz

200 g mąki pszennej
100 g mąki półtłustej
75 g cukru pudru
szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
500 ml mleka
100 g roztopionego masła
2 jajka

Sposób przygotowania

Najpierw w mniejszym garnku rozpuść masło. W dużej misce następnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki, którymi są mąka, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlej do nich rozpuszczone masło, mleko i całe jajka (bez skorupki:). Powoli ubij ciasto na gofry.

Gofrownica musi być oczywiście rozgrzana, a dzięki użytemu masłu nie musisz dodawać żadnych dodatkowych tłuszczy do smarowania. Po prostu lej ciasto do gofrownicy i piecz w zależności od jej mocy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto na wafle

Ciasto na gofry jest podstawowym składnikiem do przygotowania pysznych i chrupiących gofrów. Przygotowanie ciasta jest proste: wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło, a następnie dobrze wymieszaj masę. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Dla dodatkowego smaku możesz dodać ekstrakt waniliowy lub cynamon. Wlej ciasto do uprzednio nagrzanego gofrownicy i piecz na złoty kolor. Upieczone gofry podawaj z syropem klonowym, owocami lub bitą śmietaną dla doskonałego doświadczenia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Desery, Smakołyki, Francuski, Ciasto, Dla dzieci, Makarony
Štítky: przystawka, jedzenie dla dzieci, deser, Kuchnia francuska, deser, przekąska, ciasto, gofry

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ciasto na wafle.

Dodaj komentarz